Najvyšší súd zrušil pôvodný verdikt. Slota uspel so žiadosťou o odročenie pojednávania, je chorý

ta3/Laura Emodyová
22.3.2024 07:15 , Aktualizované: 22.3.2024 09:46

Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici sa mal opäť začať súdny proces v korupčnej kauze exprimátora Žiliny. Nariadil to Najvyšší súd, ktorý zrušil pôvodný verdikt. Slota dostal 2-ročný podmienečný trest so skúšobnou dobou na 4 roky. Ján Slota dnes na súd neprišiel, lebo je vraj hospitalizovaný v nemocnici.

Sudcovi sa však piatkové ospravedlnenie žilinského exprimátora nepozdáva. Ak nepríde na najbližšie pojednávanie 26. apríla, bude to považovať za obštrukciu a bude voči nemu postupovať podľa zákona.

Ján Slota trvá na svojej nevine. Obžalobu už skôr označil za účelovú, nedôvodnú a postavenú na nezákonne získaných dôkazoch.

Účastníctvo na zločine?

Bývalý primátor Žiliny pôvodne čelil obžalobe pre účastníctvo na zločine prijímania úplatku formou pomoci. Mal zobrať 5 a 10-tisíc eur za vybavenie miernejšieho trestu na žilinskom odvolacom súde. Prokurátor mu navrhoval až 10 ročný nepodmienečný trest.

Podľa Špecializovaného trestného súdu sa však podarila preukázať len snaha o ovplyvnenie súdu, ale nie to, že by Ján Slota za to úplatok prijal a následne ho prerozdelil.

Jánovi Slotovi pomohli rozpory vo výpovediach svedkov, ale najmä to, že dvaja z nich na súde odmietli vypovedať. Skutkové zistenia sú vraj neúplné a na ich objasnenie treba vykonať ďalšie dôkazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok