Ako zvládnuť Veľkú noc bez finančných problémov? Prečítajte si rady odborníkov

ta3/Martin Belej
21.3.2024 05:45

Výpočty finančnej spoločnosti ukazujú, že náklady bežnej domácnosti na Veľkú noc môžu vyskočiť na viac ako 300 eur. Ide približne o zvýšenie o päť percent oproti minulému roku.

Veľká noc
TASR/František Iván

Veľká položka pre domácnosti

Výdavky v súvislosti s Veľkou nocou môžu významne zaťažiť rodinný rozpočet. Celkové náklady na sviatky (veľkonočné kraslice, jedlo, rôzne typy pohostenia počas návštev, odmeny pre šibačov a podobne), ak nerátame náklady na cestovanie, dosiahnu podľa výpočtov spoločnosti sumu približne 306 eur. 

„Najviac zdraželi potraviny, konkrétne majonéza, vajíčka, údeniny, ale aj chlieb a nápoje, alkoholické aj nealkoholické,“ hovorí Jana Trogová, odborníčka na osobné financie spoločnosti Partners Group SK.

Odporúčania finančnej spoločnosti ta3 Odporúčania finančnej spoločnosti, ako zvládnuť Veľkú noc

Financovanie veľkonočných nákupov

Počas sviatkov je bežné využiť finančné prostriedky z bežného rozpočtu domácnosti. Ak vychádzate "natesno", oplatí sa na účely sviatkov šetriť vopred. Ak si pravidelne neplánujete svoje výdavky na sviatky vopred, môžete sa dostať do finančnej tiesne, približuje finančná spoločnosť.

"Veľkonočné sviatky sú obdobím radosti a osláv, no nezabudnite, že aj pri prípravách na ne je dôležité mať pod kontrolou svoje financie," dodala Trogová.

Odborníčka zároveň upozorňuje, že na účely sviatkov nie je vhodné použiť rezervu, ktorá na to nie je určená. „Táto rezerva je primárne určená na neočakávané životné situácie, nie na financovanie sviatkov, ktoré sú pravidelnou súčasťou roka,“ priblížila.

Pozrite si archívnu reportáž z roku 2022 o veľkonočných výdavkoch:

Šibačka ako škola finančnej gramotnosti

Výslužka, ktorú si šibači odnesú, je vhodným prostriedkom na vzdelávanie detí. „Pamätajme si, že učenie detí o zodpovednom nakladaní s financiami je dlhodobý proces, ktorý začína odmalička. Vyšibané peniaze môžu byť vynikajúcou príležitosťou na začatie tejto dôležitej výchovy, ktorá bude mať prospech aj v dospelosti,“ tvrdí.

Finančná odborníčka odporúča, aby mali deti stanované pravidlá. Ako vhodné riešenie vidí odkladanie polovice výslužky (napríklad na budúcnosť), zatiaľ čo druhú polovicu si dieťa bude môcť minúť ľubovoľne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok