Päť turbulentných rokov, voľby sú za rohom. Toto sú míľniky, ktoré rezonovali v slovenskej spoločnosti

ta3/ČTK
20.3.2024 23:58

Slovensko čakajú prezidentské voľby, ktorými sa symbolicky skončí jedna päťročnica. Prečítajte si päť vybraných míľnikov, ktoré rezonovali v slovenskej spoločnosti.

Matovič, Čaputová, Fico
Profimedia, TASR/Jaroslav Novák,Martin Baumann

Prvá žena v prezidentskom paláci

Minulé voľby hlavy štátu priniesli zmenu v podobe víťazstva právničky a občianskej aktivistky Zuzany Čaputovej. Spoločenská situácia, ktorá na Slovensku vznikla po vražde novinára Jána Kuciaka vo februári 2018, jej pomohla dostať sa na čelo štátu.

Najmladšia slovenská hlava štátu a prvá žena v úrade si osvojila odlišný štýl politiky a témy ako spravodlivosť a čestnosť. Po jej zvolení dôverovalo prezidentke približne 83 percent Slovákov, neskôr však jej popularita klesla.

V júni 2022 dôverovalo prezidentke 42 percent Slovákov a vlani na jeseň už len 36 percent. Vlani v júni Čaputová oznámila, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Odôvodnila to tým, že na ďalší mandát by už nemala silu a že má za sebou profesijne aj ľudsky najťažšie štyri roky svojho života.

Počas jej funkčného obdobia sa na Slovensku vystriedali štyri vlády a vlani na jeseň vymenovala piatu. Krajina zažila mnoho vypätých momentov - pandémiu, vojnu na Ukrajine, energetickú krízu a rekordnú infláciu.

Prezidentka je dlhodobo terčom slovných útokov zo strany niektorých politikov a vlani v máji uviedla, že ona a jej rodina čelia vyhrážkam smrťou. Podala aj žalobu na ochranu osobnosti proti premiérovi Robertovi Ficovi, ktorý na ňu útočí.

Pozrite si archívne vyjadrenie prezidentky bezprostredne po vyhlásení výsledkov volieb v roku 2019.

Parlamentné voľby v roku 2023

Po minuloročných voľbách sa k moci vrátila strana Smer-SD, ktorej prepad v predchádzajúcich voľbách v roku 2020 komentátori pripisujú "zemetraseniu", ku ktorému došlo na Slovensku po vražde novinára Kuciaka a ktoré spôsobilo prepad preferencií Ficovej strany.

Následne tri roky na Slovensku vládla koalícia na čele s hnutím Igora Matoviča (OĽaNO). Hádky koaličných strán však viedli k častým zmenám vlády a turbulentný politický vývoj viedol k vyhláseniu predčasných parlamentných volieb v lete minulého roka, ktoré sa uskutočnili koncom septembra.

Vyhrala ich strana Smer-SD vtedajšieho trojnásobného premiéra Roberta Fica. Hegemón slovenskej politiky Fico potom vytvoril vládnu koalíciu so stranou Hlas-SD a Slovenskou národnou stranou (SNS).

Pozrite si archívnu reportáž z 1. októbra 2023 o volebnej noci v centrále strany Smer-SD.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok