Čaputová bola v Prahe. Rozumie, prečo Fiala stopol rokovania s Ficovou vládou. S Pavlom sa zúčastnila premietania filmu o Havlovi

ta3/ČTK
18.3.2024 06:30 , Aktualizované: 18.3.2024 22:22

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po približne štvrť roku opäť navštívila Českú republiku. Tentokrát išlo skôr o neformálnu cestu. Hlava štátu prišla do Prahy na pozvanie Knižnice Václava Havla a spolu so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom boli na premietaní filmu o bývalom prezidentovi Havlovi.

Pochopenie pre vyjadrenie českého premiéra

Prezidentka Čaputová rozumie dôvodom, ktorými premiér Petr Fiala (ODS) zdôvodnil neusporiadanie medzivládnych konzultácií českého a slovenského kabinetu. Povedala to novinárom pri budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej (FF UK) v Prahe, kde si uctila pamiatku obetí decembrovej streľby. 

Prezidentka dúfa v to, že sa v oboch krajinách podarí nenávisť nahrádzať rešpektom, pretože nenávisť je podľa nej vždy nasledovaná tragédiou.

Pozrite si archívnu reportáž z 26. februára 2024 o postoji českej vlády k pomoci Ukrajine.

Napätie vo vzťahoch

Vzťahy medzi štátmi sú aktuálne napäté. Krajina výrazne rozdeľuje náhľad na konflikt na Ukrajine a na podporu napadnutého štátu. 

Fiala po rokovaní vlády predminulý týždeň oznámil, že sa neuskutoční plánované spoločné zasadnutie kabinetov oboch krajín, čo vyvolalo kritiku okrem iného slovenského premiéra Roberta Fica.

Čaputová uviedla, že na všetkých ostatných úrovniach okrem vlád sú vzťahy silné a priateľské. "Sú tu isté dôležité, dokonca až hodnotové rozdiely, pokiaľ ide o zahraničnú politiku. To je to, čo komunikoval premiér Fiala. Musím povedať, že rozumiem tomu, ako to zdôvodnil. Niektoré vyjadrenia predstaviteľov vlády Slovenskej republiky považujem za nešťastné," povedala prezidentka.

Čaputová poznamenala, že ak niektorí vládni zástupcovia hovoria o tom, že sa Európska únia snaží o to, aby sa na Ukrajine zabíjali alebo likvidovali Slovania, nepovažuje to za šťastné. Je podľa nej logické, že to vyvoláva nejaký spôsob reakcie. "Ale je množstvo tém a krokov, ktoré je dôležité ďalej komunikovať, spolupracovať a vysielať aj signály zblíženia," dodala.

Program v Prahe

Prezidentka, ktorá do SR dorazila na pozvanie Knižnice Václava Havla, po príchode do Česka uctila pamiatku obetí streľby na FF UK. 

Položila veniec k pamätnej doske Jana Palacha, krátko debatovala aj so študentmi fakulty, ktorí na ňu pri budove čakali. Stretne sa aj so svojím náprotivkom Petrom Pavlom aj s predsedom vlády Fialou. S Pavlom sa večer Čaputová zúčastní premiéry o Havlovi na Pražskom hrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok