Víťazstvo berie ako prejav dôvery. Na tlačovke po voľbách hovoril Putin aj o Navaľnom a Ukrajine

ta3/TASR/čtk
17.3.2024 23:05

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že smrť jeho väzneného oponenta Alexeja Navaľného bola "smutnou udalosťou". Povedal tiež, že podporoval myšlienku prepustenia Navaľného v rámci výmeny väzňov.

Putin
TASR/AP

Putin uviedol, že ho niekoľko dní pred smrťou Navaľného informovali o návrhu prepustiť jeho najostrejšieho politického nepriateľa z väzenia. Podľa vlastných slov s touto myšlienkou súhlasil pod podmienkou, že sa Navaľnyj nevráti do Ruska.

O Navaľnom prehovoril po prvýkrát

Šéf Kremľa na tlačovej konferencii po prezidentských voľbách v Rusku vyslovil Navaľného meno na verejnosti po prvý raz za celé roky, priblížila AFP. Za neobvyklé to označila aj AP.

"Pokiaľ ide o pána Navaľného. Áno, zomrel. Je to smutná udalosť," povedal Putin. "Niekoľko dní pred tým, ako pán Navaľnyj zomrel, mi niekoľkí kolegovia povedali... o myšlienke vymeniť pána Navaľného za niektorých ľudí, ktorí sú vo väzení v západných krajinách... Povedal som 'súhlasím'," doplnil Putin.

Rusko nikto neporazí, tvrdí šéf Kremľa

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom prvom vyjadrení po skončených prezidentských voľbách uviedol, že jeho víťazstvo ukázalo, že Rusko sa uberá správnou cestou. Umožní tiež Rusku "upevniť spoločnosť" a stať sa silnejším a efektívnejším. Prioritou bude posilnenie armády, uviedla agentúra Reuters.

V prejave Putin tiež poďakoval za účasť v prezidentských voľbách ruským občanom a najmä vojakom. Víťazstvo je podľa neho prejavom "dôvery" a "nádeje", ktorú do neho spoločnosť vkladá. Nikto podľa neho Rusko nedokáže poraziť, ak bude "konsolidované".

Prioritou pokračujúceho prezidentstva bude podľa Putina posilnenie armády a splnenie úloh spojených so špeciálnou vojenskou operáciou, ako Moskva oficiálne nazýva svoju plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu.

Čo si myslí politológ o sčítaní hlasov v ruských voľbách? Dozviete sa viac vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok