Pozemné operácie na Ukrajine sú možné, povedal Macron. Francúzsko sa pripravuje na rôzne scenáre

ta3/čtk
16.3.2024 22:11 , Aktualizované: 16.3.2024 22:57

Francúzsko bude možno v určitom momente nútené viesť pozemné operácie na Ukrajine, aby čelilo ruským silám. Podľa agentúry AFP to uviedol prezident Emmanuel Macron v rozhovore zverejnenom v sobotu v denníku Le Parisien. Francúzsko je pripravené na všetky scenáre, dodal.

Macron už minulý mesiac vyvolal rozruch vyhlásením, že západní spojenci by nemali vylúčiť vyslanie vojakov na Ukrajinu. Neskôr povedal, že táto téza je predovšetkým signálom pre Rusko, ktoré sa inak pred ničím nezastaví.

Pripravení na všetky scenáre

"Možno, že v určitom momente - nechcem to, nebudem to iniciovať - bude nevyhnutné viesť pozemné operácie, nech už budú akékoľvek, aby sme čelili ruským silám," dodal. Povedal Macron v rozhovore, ktorý poskytol po návrate z Berlína, kde sa v piatok stretol s nemeckým kancelárom Olafom Scholzem a poľským premiérom Donaldom Tuskom. "Sila Francúzska spočíva v tom, že to dokážeme," dodal.

Francúzsko je podľa neho pripravené na všetky scenáre. S odvolaním sa na ruské vyhrážky jadrovými zbraňami vyzval, aby sa západní spojenci nenechávali zastrašiť. "Nečelíme veľmoci. Rusko je stredne silnou mocnosťou, ktorá má jadrové zbrane ale ktorej HDP je oveľa menší ako HDP Európanov, nižší ako Nemecka a Francúzska," citovala z rozhovoru stanica BFMTV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok