Čas na podanie daňového priznania sa kráti. Daniari odporúčajú nenechávať si to na poslednú chvíľu a upozorňujú aj na podvody

ta3
16.3.2024 06:00

Všetci daňovníci, ktorým vznikne povinnosť podať daňové priznanie za rok 2023, sú povinní ho odovzdať do 2. apríla 2024. Finančná správa odporúča neodkladať túto povinnosť na posledné dni. Daň tiež musia daňovníci zaplatiť v lehote na podanie daňového priznania.

Žiadajú o vrátenie peňazí. Je to podvod, upozorňuje finančná správa
TASR/Martin Baumann (ilu)

Fyzické osoby podávajú daňové priznanie vždy za predošlý kalendárny rok v termíne do troch mesiacov po nasledujúcom roku.

Vybaviť to môže verejnosť na ktoromkoľvek daňovom úrade, alebo aj na iných kontaktných a mobilných miestach.

Povinnosť podať daňové priznanie má fyzická osoba vtedy, ak jej celkové zdaniteľné príjmy dosiahli v roku 2023 vyššiu sumu ako 2 461,41 eura.

Finančná správa informuje, že do celkových zdaniteľných príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Do príjmov sa ráta aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s trvalým pobytom na Slovensku.

Daňovník si môže požiadať aj o odklad daňového priznania podaním oznámenia o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania, pričom oznámenie musí byť podané najneskôr v lehote na podanie daňového priznania, najneskôr 2. marca 2024.

Situáciu využívajú podvodníci

Daniari upozorňujú na podvodníkov, ktorí sa snažia oklamať daňovníkov. Ide o falošné upozornenie na omeškanie daňovej povinnosti. Mail obsahuje odkaz na falošné dokumenty, ktoré údajne majú obsahovať informácie o výške daňových nedoplatkov. Finančná správa takéto maily neodosiela a daňovníkom odporúča, aby na ne nereagovali ani neposkytovali žiadne svoje údaje.

Finančná správa chce informovať verejnosť o týchto podvodných praktikách, aby občania zbytočne neprichádzali o svoje peniaze a nenaleteli podvodníkom, ktorí ich chcú len zneužiť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok