Kto rozhodne o novom prezidentovi? K urnám môžu prísť viac ako štyri milióny voličov, vyše pätinu tvoria seniori

ta3/Štatistický úrad SR
14.3.2024 12:11

Voliť nového prezidenta Slovenska môže viac ako 4,3 milióna občanov. Vôbec po prvýkrát môže hlavu štátu voliť viac ako 261-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 23 rokov, uvádza Štatistický úrad Slovenskej republiky.

2220230930_volby_sielnica988561.jpg
TASR/Ján Krošlák

V nadchádzajúcich prezidentských voľbách môžu voliť tí občania Slovenska, ktorí najneskôr v deň volieb dosiahli vek 18 rokov. Volieb sa môžu zúčastniť aj občania SR, ktorí už nemajú trvalý pobyt na Slovensku. Musia však prísť v deň volieb na Slovensko do ktorejkoľvek z takmer 6-tisíc volebných miestností.

Ženy tvoria 52 % potenciálnych voličov Štatistický úrad SR Ženy tvoria 52 % voličov

Seniori predstavujú viac ako pätinu voličov

Najväčšiu skupinu, viac ako 60 % potenciálnych voličov, tvoria ľudia v aktívnom produktívnom veku a teda od 31 – 64 rokov. Spolu je to 2,62 milióna občanov s trvalým pobytom v niektorom z ôsmich krajov Slovenska. 

Súčasne k urnám môže prísť viac ako 975-tisíc dôchodcov v poproduktívnom veku (65 a viac rokov). Seniori tak predstavujú viac ako pätinu potenciálnych voličov. V tejto vekovej skupine je najväčší podiel žien, tvoria takmer 60 %.

Mladých voličov je najmenej

Najmenej početná je veková skupina mladých voličov od 18 do 30 rokov. Podľa dát Štatistického úradu v tejto vekovej skupine má viac ako 741-tisíc obyvateľov so slovenským štátnym občianstvom trvalý pobyt na Slovensku. Mladí do 30 rokov tak tvoria viac ako 17 % spomedzi možného počtu voličov, ktorí môžu prísť k urnám.

volby2.png Štatistický úrad SR Najmenej početná je veková skupina mladých voličov od 18 do 30 rokov

Voličský debut

Z celej tejto skupiny prvovoličov len menej ako 10 % tvorí časť mladých vo veku 18 rokov, pre ktorých budú najbližšie prezidentské voľby úplne prvé voľby v živote. Ide o 25-tisíc ľudí, ktorí môžu prísť k urnám úplne prvý raz v živote.

Sú to ľudia, ktorí sa stali plnoletými a získali právo voliť až v čase po posledných parlamentných voľbách (po 1. októbri 2023).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok