Čierny kašeľ sa šíri Európou, v Rakúsku usmrtil len mesačné dieťa. Ako je to na Slovensku?

ta3/Lenka Klobučníková
14.3.2024 05:00

To, že o niektorých ochoreniach nepočujeme často, ešte neznamená, že vymizli. Epidémia čierneho kašľa, ktorá sa šíri Európou, je zodpovedná za tragédiu, ku ktorej došlo v rakúskom Grazi. Infekcia zabila novorodenca, informuje internetová stránka Kleine Zeitung.

Bábätko novorodenec 1140 px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Počet prípadov čierneho kašľa v Grazi sa v januári dramaticky zvýšil z nuly na 20 nakazených denne. Lekári sa domnievajú, že táto situácia je spôsobená medzerami v očkovaní, ku ktorým došlo počas pandémie COVID-19, píše webová stránka 5min.at.

Rozsudok smrti

Lekári varujú, že infekcia čiernym kašľom je pre novorodencov rozsudkom smrti, píše CNN.

"Novorodenec nie je chránený okrem protilátok, ktoré dostane od matky," vysvetlil Winter. Vyzýva preto ľudí, aby s takýmto malým dieťaťom prišli do kontaktu len vtedy, ak sú naozaj zdraví a dieťa sa nenakazí.

Nákazlivá a neliečiteľná choroba

"Neliečená choroba je veľmi dlho nákazlivá, čo je nebezpečné najmä pre dojčatá," varuje Dr. Hans-Jürgen Dornbusch, vedúci oddelenia očkovania Rakúskej spoločnosti detského a dorastového lekárstva.

Proti čiernemu kašľu ich možno zaočkovať až neskôr vakcínou v troch dávkach. Podáva sa až od konca 4. do 13. mesiaca. Získaná imunita proti čiernemu kašľu nastupuje až po 2. dávke vakcíny, dovtedy predstavuje ochorenie pre deti veľké riziko. Ďalšie očkovanie proti čiernemu kašľu sa podľa portálu alphega.cz uskutočňuje medzi 5. a 6. rokom života a medzi 10. a 11. rokom života.

Novorodenec v Grazi mal necelý mesiac.

Ako je to na Slovensku a Česku?

U nás sme na tom zatiaľ dobre, lekári evidujú len cez 80 prípadov toho nákazlivého ochorenia.

Na Slovensku je očkovanie proti Čiernemu kašľu povinné už 60 rokov. Jeho výskyt výrazne klesol, no teraz sa začal opäť objavovať. "Čierny kašeľ je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie dýchacích ciest. Vzhľadom na oblasti na Slovensku, kde úroveň zaočkovanosti nedosahuje 95% sa na našom území nedá vylúčiť vznik epidémií," povedala hovorkyňa pre Úrad verejného zdravotníctva SR Daša Račková. 

Hovorkyňa taktiež odporúča rodičom, aby deti zaočkovali podľa platného očkovacieho kalendára.

Čierny kašeľ sa šíri takmer rovnako, ako ten obyčajný, no prvé štádium je ťažko odlíšiteľné od bežného prechladnutia. To však postupne prechádza do druhého štádia.

Pediater Martin Matejka pre ta3 povedal, "že typickým príznakom je dusivý vyčerpávajúci záchvatovitý kašeľ, ktorý prichádza v salvách, dochádza potom k zástave dýchania, potom je tam hlboký nádych, ktorý niekedy pripomína kohútie kikiríkanie." 

Prípady na Slovensku

"Na Slovensku je každý rok niekoľko desiatok prípadov. Ide o prípady detí, ktoré nie sú očkované, alebo sú v komunitách, kde neboli očkované, alebo ojedinele mladí dospelí, u ktorých vyprcháva post vakcinačná imunita," zdôraznil pediater.

Infektológ Peter Sabaka odporúča dospelým ľuďom, "aby sa pravidelne preočkovali proti čiernemu kašľu. Očkovanie sa aplikuje s očkovaním proti tetanu a záškrtu. Preočkováva sa v 30 roku života, a potom každých 15 rokov." 

Pozrite si archívnu reportáž z 25. februára o čiernom kašli.

Nízka očkovanosť

V Česku od začiatku roka do polovice februára nahlásili takmer 700 prípadov čierneho kašľa.

Čierny kašeľ postihuje čoraz viac dospelých a detí v Českej republike. Len minulý týždeň sa nakazilo rekordných 608 ľudí, čo je viac ako za celý minulý rok. Podľa epidemiológov je veľmi pravdepodobné, že ochorenie prekročí hranicu epidémie už o niekoľko dní.

Najviac prípadov čierneho kašľa v súčasnosti evidujú zdravotníci v Juhočeskom kraji. Od začiatku tohto roka sa tu vyskytlo takmer 500 prípadov. Postihnuté sú aj stredné Čechy a Vysočina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok