Maďarov treba reprezentovať, hovorí Krisztián Forró. Nemyslí si však, že Slovensko je pripravené na prezidenta z menšiny

ta/Katarína Žgrlíková
12.3.2024 21:10

Šiestym kandidátom na post prezidenta, s ktorým diskutoval Peter Bielik v relácii Téma dňa, bol Krisztián Forró.

20240312 - TEMA-DNA
ta3

Kto je Krisztián Forró?

Krisztián Forró sa narodil 31. januára 1976 vo Veľkej Mači. Študoval na gymnáziu v Galante, na obchodnej akadémii v Dunajskej Strede a na Vysokej škole moderných obchodných vied v Tatabányi.

V roku 2004 vstúpil do Strany maďarskej koalície, v rokoch 2020 až 2021 bol jej posledným predsedom. Od roku 2021 je predsedom strany Aliancia - Szövetség.

Anketa

Koho budete voliť v prezidentských voľbách?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Štefan Harabin
- %
Igor Matovič
- %
Ján Kubiš
- %
Marian Kotleba
- %
Krisztián Forró
- %
Róbert Švec
- %
Patrik Dubovský
- %
Milan Náhlik
- %
Celkovo hlasov: 23316

Reprezentuje maďarskú menšinu

Kandiduje, aby ukázal, že Maďari sú tu a treba ich reprezentovať, lebo sú súčasťou tohto štátu. Aj napriek tomu, si však nemyslí, že Slovensko je pripravené na prezidenta maďarskej národnosti. 

Polarizácia v spoločnosti sa zosilňuje a úlohou prezidenta je túto polarizáciu zrušiť, aby "ľudia ťahali za jeden povraz".

Už v minulosti sme mali občanov z maďarskej menšiny na vysokých postoch, preto si Forró myslí, že je tu možnosť aj preňho ako lídra krajiny.

Téma dvojitého občianstva je dôležitá pre túto komunitu. Chce, aby ľudia brali maďarskú menšinu ako súčasť tejto krajiny a berie všetky národnosti ako prínos a spestrenie slovenskej kultúry. 

Ukrajina

Nie je žiadnou otázkou, kto je na Ukrajine agresorom. O tom podľa Forróa nie je pochýb. Podporil by akúkoľvek humanitárnu pomoc, no posielanie zbraní na Ukrajiny by len predlžovali konflikt, ktorý podľa neho aj tak skončí mierovými rokovaniami.

Forró nevidí lepšiu možnosť ako mierové rokovania, hoci Slováci aj Maďari už zažili “moskovský mier“. Maďari po roku 1956, kedy Rusi vpadli do Budapešti, my sme to zažili v roku 1968, kedy sem vtrhla ruská armáda, hoci to nebolo také krvavé ako v Maďarsku. "Ľudia na Ukrajine umierajú každý deň,“ povedal Forró a myslí si, že mierové rokovania sú jedinou cestou.

Forró spomenul aj dištanc na tri roky, kedy nemohol ísť na Ukrajinu. Je presvedčený, že to bolo kvôli statusu na sociálnej sieti, kde vyzýval Ukrajincov maďarskej menšiny, aby sa spojili a volili zástupcov maďarskej strany. 

Z boja sa nechystá odstúpiť

Je rád, že vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom sa zlepšujú. “Tisíc rokov sme spolu žili a máme spoločnú históriu. Ja dúfam, že ešte tisíc rokov budeme mať spoločnú históriu,“ povedal Forró. Narušenie vzťahov medzi Českej republiky a Slovenska ho mrzí. Želá si, aby vzťahy vo V4 boli čo najsilnejšie. 

Neuvažuje, že by sa stiahol z boja o prezidentský palác. V prvom kole chce ukázať silu maďarskej menšiny zjednotiť sa. Rozhodne sa podľa toho, čo povedia kandidáti, ktorí postúpia do druhého kola o menšinách. Pochybuje, že by to bol Ivan Korčok, ktorého rozhodnutia v minulosti neboli priaznivé voči menšinám, myslí si Forró.

Pozrite si celý rozhovor vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok