Izrael do boja nasadil robotické psy. V tuneloch hľadajú teroristov z Hamasu a odhaľujú pasce

ta3/Lenka Klobučníková
13.3.2024 00:00

Izraelská armáda nasadila do terénu jednotku "Vision 60", ktorú tvoria polo autonómne kráčajúce stroje. "Robo-psy" slúžia predovšetkým na bezpečné odhaľovanie pozícií nepriateľských bojovníkov, na prieskum terénu v pásme Gazy a na čistenie podzemných tunelov Hamasu od smrtiacich nástrah. Informovala o tom česká CNN.

afasfasfa.png
Profimedia

Izraelská armáda nie je zďaleka jediná, ktorá sa rozhodla vsadiť na štvornohých robotov.

Od osudného 7. októbra 2023 uplynulo takmer pol roka a zatiaľ sa zdá, že konflikt v Pásme Gazy sa ani zďaleka neskončil. Izraelská armáda naďalej podniká ťažké údery proti teroristom z Hamasu, ale teraz používa menej konvenčné zbrane, ako sú tanky a stíhačky, píše o tom česká CNN.

Modifikované verzie psov

Ozbrojené sily židovského štátu nasadili na testovanie 60 robotických psov Vision. Podľa izraelskej spravodajskej webovej stránky Haaretz ide o modifikované verzie so zvýšenou umelou inteligenciou, ktoré pomáhajú vojakom a ich živým štvornohým spoločníkom priamo na bojisku počas zložitých operácií.

"Robo-psy" od americkej spoločnosti Ghost Robotics na to majú všetky predpoklady. Už vo svojich základných verziách sú vybavené pokročilými senzormi, kamerami či analytickým systémom, pomocou ktorého vyhodnocujú informácie v neznámom teréne.

Čo dokáže robotický pes?

Veľkou výhodou je aj ich mobilita. Štvornohé roboty od spoločnosti Boston Dynamics (ktorá mimochodom žaluje Ghost Robotics za porušenie niekoľkých patentov) už ukázali, že sú schopné stabilného a veľmi rýchleho behu. Nerozhodí ich ani kopanec do boku.

Vision 60 dokáže prekonať vzdialenosť až 10 kilometrov rýchlosťou tri metre za sekundu. Robotický pes s hmotnosťou 51 kilogramov dokáže veľkú časť úloh vykonať bez ľudského povelu, unesie 10-kilogramový náklad a bez nabíjania beží približne tri hodiny, kým ho vystrieda batéria.

Ďalšie zbrane

Webová stránka Haaretz upozorňuje, že pre izraelskú armádu je konfliktom zmietané pásmo Gazy ideálnym testovacím priestorom pre ďalšie autonómne systémy a zbrane. Spomína napríklad "Kohúta", miniatúrny dron s ochrannou klietkou, ktorý tiež pomáha skúmať náročný terén, ale napríklad aj ventilačné šachty alebo úzke kanalizačné tunely, kam sa nedostanú ani roboti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok