Obyvatelia v Čiernom Balogu sa boja masívnej ťažby dreva, od ministra chcú pomoc a záruky. Ten ju prisľúbil

11.3.2024 13:33 , Aktualizované: 11.3.2024 15:43

V obci Čierny Balog vládne napätie. Obyvatelia sa boja následkov masívnej ťažby dreva, ktorá súvisí s odstraňovaním lykožrútovej kalamity.

Keďže lesníci chcú vyťažiť až milión kubíkov dreva, ľudia sa obávajú povodní či poškodenia ciest preťaženými kamiónmi.

Situáciu prišiel riešiť minister pôdohospodárstva Richarda Takáča, od ktorého žiadajú obyvatelia pomoc a záruky.

Predchádzajúce vedenie ministerstva a štátneho podniku Lesy SR podcenilo situáciu s kalamitou. „Musíme prijať okamžité opatrenia, ktoré budú smerovať k eliminácii kalamitnej situácie. Vzhľadom na rozsah kalamity v súčasnosti a predpokladaný vývoj je nesmierne dôležité výrazne navýšiť výrobné kapacity v ťažbovej činnosti a odvozu dreva, a zároveň okamžite zabrániť ďalšiemu šíreniu kalamity, ktorá v prípade ďalšej nečinnosti ohrozí aj Poľanu,“ vyhlásil Takáč.

Stretol sa aj so starostom obce Čierny Balog a miestnymi obyvateľmi, ktorých sa kalamitná situácia dotýka. Uistil ich, že sa pri sanácii myslím v prvom rade na ich bezpečnosť, protipovodňové a protipožiarne opatrenia.

„Uvedomujeme si, že príde k určitým obmedzeniam občanov z dôvodu vyššieho hluku a prašnosti, ale ministerstvo a Lesy SR budú nápomocní vo všetkých oblastiach, ktorými môžeme občanom Čierneho Balogu a okolia uľahčiť život počas sanácie kalamitného dreva,“ vyjadril sa minister Takáč a dodal, že pri spracovaní sa budú uprednostňovať lokálni spracovatelia.

1818d999-8798-4756-a982-e03d525dbbe7.jpg Foto: ta3/Martin Dušička

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok