Podľa Szalaya sme posadnutí stavaním nových nemocničných postelí. Dolinková potvrdila, že rekonštrukcia nemocníc nepríde z roka na rok

ta3
11.3.2024 13:44

Na tému aktuálnej situácie v zdravotníctve a využívaní financií z plánu obnovy a odolnosti v zdravotníctve diskutovali Tomáš Szalay (SaS) a Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Problémom v čerpaní európskych peňazí je podľa Szalaya posadnutosť rekonštrukciou nemocničných postelí.

téma
ta3

V prípade tragédie na psychiatrickom oddelení v košickej nemocnici UNLP ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková intenzívne komunikovala s vedením nemocnice.

Tragédia v Košiciach

"Dnes je situácia v súvislosti s požiarom v Košickej nemocnici UNLP stabilizovaná, poschodie je však zničené," prezradila Dolinková. Situáciu si má bližšie prebrať s riaditeľom nemocnice v Košiciach.

"Aj táto situácia ma utvrdila v tom, že chcem vedieť ako majú pripravené krízové scenáre a evakuačné plány aj iné nemocnice, ktoré sú v gescii ministerstva zdravotníctva," povedala Dolinková.

Na nemocnici vznikla škoda viac ako 100-tisíc eur. Na opravu bude musieť vláda vyčleniť peniaze z rezerv ministerstva zdravotníctva.

Parlamentný poslanec za SaS, Tomáš Szalay, si myslí, že takéto situácie sú tragické a stať sa môžu. "Informácie okolo požiaru boli rozporuplné. Napríklad zaznela informácia, že evakuovali matky, ale zostali tam ich deti v inkubátoroch. Tie deti mohli byť v ohrození. Môj pocit je, že tam zlyhala komunikácia. Je dôležité, aby sa oprášili krízové plány a častejšie sa robili cvičenia, aby ľudia boli pripravení, čo robiť v takej situácii a nedostali sa do chaotickej situácie, kde sa šíria dezinformácie v rámci poschodí," odôvodnil.

Rekonštrukcia nemocníc

Ministerka zdravotníctva oznámila začatie búracích prác v popradskej nemocnici. "V rámci nemocnice je to naozaj historicky najväčšia a najkomplexnejšia investícia. Míľniky sa zatiaľ plnia, nemocnica bude mať zrekonštruovaných okolo 350 lôžok a 20 nových, všetko z plánu obnovy. Verím, že to dopadne reálne, pretože sú to peniaze vyčlenené z veľkej výzvy 212 miliónov eur, z plánu obnovy a odolnosti," povedala Dolinková.

Na webovej lokalite ministerstva zdravotníctva zverejnili aj semafor investičných projektov, na ktoré bude Slovensko čerpať peniaze z plánu obnovy v oblasti zdravotníctva. "Chcem sa tak pozerať, či všetky tieto projekty, ktoré majú peniaze čerpať, spĺňajú míľniky," dodala ministerka zdravotníctva.


Namiesto postelí budovy

Podľa Szalaya je to manažérske opatrenie, kde sa sleduje, či bol dodržaný časový limit a plnenie plánu. "Mám väčší problém, ktorý ale ministerka nevie ovplyvniť, pretože do vlaku nastúpila, keď už bol naštartovaný. Ide o samotný plán obnovy, že načo tie peniaze dávame. Teraz ich iba odškrtávame, či sme ich aj použili, na čo sme ich naplánovali. Plán obnovy bol postavený na tom, že dostaneme peniaze od EÚ a za tie peniaze postavíme nové nemocničné postele. My sme posadnutí stavaním nových nemocničných postelí, lebo len vtedy robíme investície do zdravotníctva – to potrebuje iné typy investícií, nie nové postele," vysvetľoval Szalay.

Slovenské zdravotníctvo podľa neho potrebuje rekonštruovať budovy, postelí je podľa jeho slov relatívny dostatok.

Investičný dlh

"Treba povedať, že investičný dlh je tu niekoľko miliárd a 1,3 miliardy, ktoré dostaneme z plánu obnovy nezachráni havarijný stav zdravotníctva. Je tu aspoň niečo, ta sa to snažíme využiť najlepšie ako vieme. Reformu zdravotníctva treba robiť aj na iných miestach, treba viac investovať do ambulantnej starostlivosti. Chceme sa pozrieť aj na reformu špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti," povedala Dolinková. V regiónoch podľa nej "vymierajú" špecialisti viac, ako vo veľkých mestách. "Ambulancie sa zatvárajú bez náhrady," myslí si Dolinková.

"Mnohé dobré projekty sa nemohli realizovať, pretože peniaze boli určené len na postele. Prvotné rozhodnutie na čo budeme peniaze z plánu obnovy dávať nebolo dobré," tvrdil Szalay a jedným dychom dodáva, že sa obáva straty peňazí z plánu obnovy.

Celú diskusiu v relácii Téma si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok