Dôchodky v budúcnosti štedré nebudú, myslí si Varga. Druhý pilier sa stal nevýhodným pre mladých sporiteľov

ta3
12.3.2024 00:00

Každý človek, ktorý je súčasťou druhého piliera si odvádza z hrubej mzdy odvody do sociálnej poisťovne vo výške 18 %. Z nich minulý rok smerovalo 5,5 % do druhého piliera, čo znamenalo, že ak mal človek priemernú mzdu okolo 1 400 eur, odvádzal niečo cez 70 eur. To sa však od januára zmenilo.

téma
ta3

O zmenách v druhom pilieri rozprával Matej Varga, generálny riaditeľ Kooperativy DSS a člen Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.


Zmena od januára

Od januára (2024) sa zmenilo to, že z 5,5 % boli odvody do druhého piliera znížené na 4 %. "Znamená to, že si človek sporí o nejakých 21 eur menej. Tým pádom do budúcna, čím dlhšia je doba sporenia do dôchodku, o to menej si tam sporiteľ nasporí," vysvetlil Varga.

Napríklad 24-ročný sporiteľ, ktorý si odkladá práve z hrubej mzdy 1 400 eur, si od nového roka odvádza o 21 eur menej. "Preňho to znamená, že si namiesto viac ako 222-tisíc eur nasporí do dôchodku o zhruba 73-tisíc eur menej," tvrdí Varga.

Čím je sporiteľ starší, tým je dopad na jeho sporenie menší, pretože sporiaca fáza odchodu do dôchodku je stúpajúcim vekom kratšia. Najväčší dopad má januárová zmena podľa Vargu na mladých sporiteľov.


Prečo sa to stalo?

Vláda podľa Vargu hľadala určité spôsoby, ako "zaplátať" dieru v štátnom rozpočte. "Jednou z nich, samozrejme, aj Sociálna poisťovňa, kde sa deficitne financujú dôchodky súčasných dôchodcov. Týmto opatrením získala vláda od nového roka viac ako 356 miliónov eur. Práve touto malou zmenou," povedal Varga.

Znižovanie odvodov do druhého piliera vláda odsúhlasila už aj v minulosti, v roku 2012. Vtedy sa sadzba odvodov znižovala z 9 % na 4 %. Podľa slov Vargu neskôr popri ďalších vládach stúpala úroková sadzba až k nedávnym 5,5 %, až po súčasnosť, keď sa znovu znížila na 4 %. Varga tak poukázal na historický príklad, že nie je vylúčené, že sa sadzba opäť zvýši.


Plusy a mínusy

Druhý pilier sa podľa Vargu stáva nevýhodným práve kvôli zníženiu odvodu. "Na druhej strane poskytuje veľa výhod, ktoré je racionálne využívať. Okrem toho, je do druhého piliera povinný vstup od mája minulého roka. Mladí ľudia sa tak nemusia rozhodovať či vstúpiť alebo nevstúpiť do druhého piliera," vysvetlil.

"Druhý pilier je veľmi výhodný z hľadiska poplatkov, veľmi lacná sporiaca schéma, bez nejakých vstupných poplatkov, navyše má nejaké daňové výhody a nezdaňovanie výberu pred dôchodkom. Treba mať ale aj druhý a tretí pilier, prípadne individuálne sporenie, pretože už na začiatku pracovnej kariéry treba myslieť na budúcnosť a zobrať zodpovednosť do vlastných rúk," myslí si Varga. Má to súvis aj s nepriaznivým demografickým vývojom spoločnosti, čo sa spája s udržateľnosťou druhého piliera.

Celý rozhovor s Matejom Vargom si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok