Prilepšia si? Minister práce oznámil zmeny v rodičovskom bonuse. Koľko po novom dostanú?

ta3
11.3.2024 12:01 , Aktualizované: 11.3.2024 22:35

Rodičovský dôchodok bude vyplatený jednorazovo v mesiaci jún. Dostane ho 908 053 dôchodcov, uviedol minister Erik Tomáš, ktorý predstavil nové sumy rodičovského bonusu.

Minister práce poukázal na rozdiely v rodičovskom bonuse, niektorí seniori ho totiž nedostanú, naopak, jeden poberateľ na desať detí dostane 2 439 eur. Najnižší dôchodok bude 10 centov mesačne, uviedol šéf rezortu práce.

Ministerstvo práce predstavuje alternatívne riešenie, ktoré by malo eliminovať diskrimináciu. Navrhuje, aby sa pri vyplácaní materskej dovolenky zohľadňovala mzda, ktorú matky zarábali pred nástupom na materskú dovolenku.

Peniaze dostanú naraz

Minister Erik Tomáš spočiatku navrhoval výrazné zmeny v systéme, kde rodičovský dôchodok nebol viazaný na príspevky od dieťaťa. Namiesto toho by sa mal vyplácať vo výške 2 % z daní fyzických osôb. Rodičovský bonus zostal nakoniec nezmenený, zmenil sa len spôsob jeho vyplácania.

Pôvodný plán vyplácania rodičovského dôchodku, každý mesiac od roku 2024, sa neuskutoční. Penzisti dostanú peniaze naraz, pravdepodobne v júni.

Kým v roku 2023 bol maximálny rodičovský dôchodok 21,80 eur mesačne, tento rok pôjde o sumu 23,50 eura, teda 282 eur ročne na jedno dieťa. 

Rodič však môže obdržať aj nižšiu sumu, ak jeho dieťa v roku 2022 zarábalo menej v predchádzajúcich rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok