Pellegrini v Maďarsku: Otvoril nový cestný most, rokoval už s Kövérom aj s Orbánom, svoju cestu ukončil v prezidentskom paláci

ta3/Monika Podstavková/TASR
11.3.2024 10:12 , Aktualizované: 11.3.2024 17:31

Predseda Národnej rady Peter Pellegrini bol na pracovnej návšteve v Maďarsku. V rámci svojho programu slávnostne otvoril nový cestný Most sv. Barbory medzi obcami Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk a rokoval s predsedom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom, s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a s prezidentom Tamásom Sulyokom.

Peter Pellegrini ukončil svoju pracovnú cestu v prezidentskom paláci na stretnutí s maďarským prezidentom Tamásom Sulyokom.

Pellegrini a Orbán po rokovaní

Orbán dal prísľub Pellegrinimu, že Maďarsko urobí všetko preto, aby sa stalo dobrým susedom Slovenskej republiky. "V takomto období sú veľmi dôležité susedské vzťahy," povedal Orbán s tým, že hovorili o veľmi vážnych politických otázkach, ako napríklad problém suverenity či nelegálnej migrácie. 

Zároveň maďarský premiér poďakoval za pomoc pri ochrane južných hraníc schengenského priestoru.

Slovensko a Maďarsko budú spolupracovať aj v oblasti energetiky a jadrových investícií. Pre Orbána je dôležitý aj mier na Ukrajine. Našiel "priateľa, ktorý hovorí jazykom mieru" a ním je Peter Pellegrini.

Pellegrini sa zhoduje vo viacerých otázkach s Maďarskom. Slovensko bude pokračovať v ochrane južných hraníc a nebude tranzitnou krajinou. Poďakoval taktiež Orbánovi za ochranu vzdušného priestoru Slovenska.

Pozrite si celú tlačovú besedu vo videu nižšie.

Rokovanie s Kövérom

V Maďarsku predseda NR SR Petra Pellegriniho absolvoval rokovanie s predsedom maďarského parlamentu Lászlóm Kövérom. Peter Pellegrini ešte pred rokovaním hovoril že s Maďarskom nás spája nielen hranica, ale aj dlhoročná história. Ocenil aj maďarskú ochranu nášho neba.

Boj proti nelegálnej migrácii

Hlavnou témou rokovania bol aj boj proti nelegálnej migrácii a ochrana schengenských hraníc. Predsedovia parlamentu sa zhodli, že nikdy nebudú súhlasiť s prerozdelením migrantov. Dohodli sa aj na intenzívnejšej spolupráci a pomoci menšinám.

Fungovanie Vyšehradskej štvorky

Pre Slovenskú republiku je dôležité ďalšie fungovanie Vyšehradskej štvorky, vyhlásil Pellegrini na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom maďarského parlamentu. Pellegrini podčiarkol, že v oblastiach, kde nachádzajú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko zhodu, sa to ukázalo ako veľmi prospešné.

Predseda slovenského parlamentu podotkol, že obyvatelia krajín krajín V4 predstavujú skoro desať percent všetkého obyvateľstva Európskej únie. "Preto názory tak Slovenska, ako aj Maďarska a ďalších našich susedov musia znieť výraznejšie aj na pôde EÚ," dodal.

Pellegrini tiež dodal, že otvorený Most sv. Barbory na hranici s Maďarskom je symbolom dnešného dňa - mosty máme vytvárať a nie ich búrať.

Obed s Orbánom

Po rokovaní absolvoval Petra Pellegriniho pracovný obed s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Pozrite si vyjadrenie Petra Pellegriniho k otvoreniu nového cestného Mosta sv. Barbory medzi obcami Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok