ONLINE: Fica sa opozícii odvolať nepodarilo, vo funkcii ostáva aj Kaliňák

TA3 SITA TASR
23.9.2016 06:36

Deviata schôdza parlamentu vrcholila posledným bodom programu - opozícia sa neúspešne pokúšala odvolať z postu predsedu vlády Roberta Fica. Opozícii nevyšiel ani pokus vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

ONLINE: Fica sa opozícii odvolať nepodarilo, vo funkcii ostáva aj Kaliňák
SITA

Online sme ukončili.

19:05 Celá mimoriadna schôdza Národnej rady SR iniciovaná opozíciou bola založená na výmysloch a klamstvách, vyhlásil Robert Kaliňák. "Zachádzali až do takých absurdných klamstiev, že záchranársky vrtuľník, ktorý nedávno havaroval, patril nám, že som ho ja kúpil a že na palube boli moji zamestnanci. Už nevedia, čo by povedali," komentoval postupy opozície.

18:08 Ani druhý pokus opozície vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) za daňovú kauzu Bašternák nevyšiel. Za jeho odvolanie hlasovalo len 40 poslancov zo 120 prítomných. Na zosadenie člena vlády je potrebných minimálne 76 hlasov. Kaliňák ustál aj odvolávanie 7. júna.

Za Kaliňákovo odvolanie hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci, takmer celá koalícia bola proti. Zdržal sa len Štefan Zelník z SNS.

17:07 "Pred rokmi som vnímal Roberta Kaliňáka ako nádej postkomunistickej politiky, v domnienke, že on nemá dôvod preberať móresy komunistov alebo mečiarovcov," opísal svoj pohľad na šéfa rezortu vnútra poslanec za OĽaNO-NOVA Ján Budaj. "Teraz mám pocit, akoby som bol v úplne inom svete, v inom vesmíre," zhodnotil.

15:43 „Pán Kaliňák, mali by ste si uvedomiť, že minister nemôže viesť rezort, ktorý má vyšetriť kauzu, v ktorej je zapletený sám až po uši,“ odkázal ministrovi poslanec za stranu SaS Karol Galek.

15:00 Poslanci sa vrátili do siedmej schôdze a zaoberajú sa odvolávaním Roberta Kaliňáka. Dôvody sú podobné, ide o jeho prepojenie s kauzou Bašternák.

14:50 Opozícii sa nepodarilo odvolať Roberta Fica, za návrh hlasovalo len 36 poslancov. Béla Bugár ukončil deviatu schôdzu.

14:45 Odchádzajúci Daniel Lipšic mal krátke vystúpenie, v ktorom sa rozlúčil s kolegami z parlamentu.

12:25 Premiérovi podľa Lucie Nicholsonovej nikto nikdy nič nedokázal, ale vzbudzuje čoraz viac otázok a pochybností. Nejde vraj vôbec len o kauzu Bašternák. Mal by preto odstúpiť z funkcie. 

Nicholsonová kritizovala, že Fico doteraz nevysvetlil najväčšie kauzy jeho vlády a stále je vo funkcii premiéra. "Od PPP projektov na diaľnice, ktoré sú predražené o miliardy eur aj so započítaním sfalšovanej Vážneho analýzy o výhodnosti tejto zlodejiny, až po nevyčerpané eurofondy," vymenovala niektoré z nich Ďuriš Nicholsonová.

Tiež upozornila, že premiér vykazuje len príjmy z politiky. "Nemáte takmer žiadne vedľajšie príjmy, vaše príjmy z politiky sú známe. Kde ste teda zobrali peniaze na všetok váš okázalý luxus, v ktorom žijete vy a vaša rodina?" pýtala sa v pléne Fica podpredsedníčka parlamentu.


Podľa nej premiér nikdy nevytvoril žiadne hodnoty. "Ste zvyknutý permanentne len prerozdeľovať tie hodnoty, ktoré vytvára niekto iný, ktoré vytvárajú občania tejto krajiny," povedala.

11:45 Dnešná schôdza o odvolaní predsedu vlády Roberta Fica prebehne bez obednej prestávky a bude pokračovať dovtedy, kým sa neskončí a neprebehne hlasovanie. Odhlasovala to vládna koalícia.

11:15 Ján Budaj z OĽaNO-NOVA je presvedčený, že najviditeľnejšia tvár slovenskej politiky, ktorá nás reprezentuje počas tohto polroka v rámci predsedníctva, má problém, lebo býva v dome, ktorého majiteľom je človek podozrivý z daňových únikov.

"Počas leta sa ukázali nové skutočnosti, že podnikateľ Ladislav Bašternák je komplic, porušuje bežné predpisy, ktoré smerujú k tomu, že je človekom súčasnej vlády. Čoraz viac sa ukazovalo, že ide o zakrývanie kriminálnej činnosti," tvrdí Budaj. Podľa jeho slov premiér Fico napokon dal kritikom za pravdu a prednedávnom ohlásil, že sa zo spomínaného komplexu odsťahuje. "Očakával som, že to najskôr povie opozícii," priznal opozičný poslanec s tým, že Fico nie je odkázaný na to, aby bol nájomníkom Bašternáka.

11:10 Vláda podľa Borisa Kollára prestala pracovať pre obyčajných ľudí, prestala sa zodpovedať svojim voličom, ale zodpovedá sa svojim oligarchom a akcionárom. 

"Je na čase, aby do politiky prišli ľudia, ktorí sa budú zodpovedať len voličom a obyčajným ľuďom a budú pracovať v prospech týchto ľudí, nie v prospech oligarchie a sponzorov. Toto je dôležité. Preto sa aj naša strana pridá k odvolávaniu premiéra," deklaroval Kollár.

Lídrovi Sme rodina sa tiež nepáčilo, že koalícia po pokyne premiéra Fica odišla zo sály. Zdôraznil, že politici sú platení daňovými poplatníkmi a mali by pracovať. "Je to absolútna arogancia moci," povedal Kollár.

10:57 „Robte to, ale ja navrhujem, bez nás. Nemá to význam,“ dodal Fico a spolu s ním zo sály odišli všetci ministri.

10:55 Mimoriadna schôdza je podľa premiéra Fica zbytočná, bezdôvodná a organizujú ju nedôveryhodní ľudia s cieľom budovať si permanentnú politickú imunitu.

"Buduje si permanentnú imunitu. Viacerí predstavitelia opozície čelia vážnym podozreniam zo spáchania trestnej činnosti. Tento cirkus robia preto, aby si vybudovali permanentnú politickú imunitu, a domnievajú sa, že keď sa tieto podozrenia potvrdia, budú môcť kričať, že vidíte, to je preto, že sme upozorňovali, že toto sú tí zločinci," povedal premiér.     

Ako druhý a hlavný dôvod vidí sklamanie opozície po voľbách. "Strieľali šampanské, rozdávali sa funkcie. Potom prišlo vytriezvenie, lebo strany, ktoré majú zdravý rozum, pochopili, v čom je význam stability, a postavili silnú koalíciu. Sklamanie je o to hlbšie, že si uvedomujú, že neexistuje nejaká alternatívna ponuka voči koalícii. Preto prichádzajú s filozofiou politickej nenávisti. Vedia, že nie je možné alternovať hospodárske a sociálne výsledky vlády, tak sa nás snažia vtiahnuť do politiky nenávisti. Chcú vyvolať dojem, že sme rozhádaní, aby verejnosť bola ešte nahnevanejšia a povedala si, že oni sú všetci rovnakí," povedal predseda vlády.     

Fico je podľa svojich slov hrdý, že tu máme koalíciu zloženú z troch strán, ktoré rešpektujú demokratické pravidlá hry. "Som hrdý, že sme postavili koalíciu na stranách, ktoré tvrdo pracujú na svojich štruktúrach. Je to obrovský rozdiel v porovnaní s tým, čo je na druhej strane. Novotvary založené na internete, strany so štyrmi členmi, pri ktorých nevieme nič o ich financovaní. Urobím všetko pre to, aby sme v týchto demokratických tradíciách pokračovali ďalej," uistil. Koalíciu vyzval, aby sa do špiny, ktorú organizuje opozícia, nenechala naviesť.

"My nie sme rovnakí a ja neprijmem takto hodenú rukavicu. Chce mi niekto povedať, že za šesť mesiacov koalície nedosahujeme dobré výsledky? Prečo nekričíte o nezamestnanosti? Nemôžete, lebo ide prudko dole. Nehovoríte o zamestnanosti, lebo je historicky najvyššia. Neotvárate otázku hospodárskeho rastu, lebo sme v tomto premiantom v eurozóne. Neotvárate otázku investícií, nemôžete, lebo len pred chvíľou sa začala výstavba Jaguar Land Rover. Takýchto ukazovateľov je tu veľmi veľa," menoval šéf exekutívy.

10:15 „Premiér je svojím postojom po prevalení kauzy Bašternák, zámerným odsúvaním tohto obrovského problému, hanbou práve v čase nášho predsedníctva v Rade EÚ,“ povedal v parlamente vo vyslovení návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Ficovi líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. 

„Premiér svojím správaním nielenže podporuje zločinecké praktiky členov vlády, ale vedome podporuje korupčné prostredie, čím ospravedlňuje a dáva zelenú pre takéto konanie aj na nižších úrovniach štátnej správy,“ povedal Matovič, ktorému je ľúto, že tento podvod dnes kryjú aj lídri koaličných strán SNS a Most-Híd.

09:00 Za vyslovenie nedôvery premiérovi je skupina opozičných poslancov z Opozičnej rady SaS a OĽaNO-NOVA. Andrej Danko odvolávanie v júli presunul na september. Nepáčilo sa mu totiž oblečenie Igora Matoviča, v ktorom prišiel do rokovacej sály a bilbord, ktorý v sále rozprestrel. Opozícia však chce odvolať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý priznal, že v októbri 2013 kúpil od Ladislava Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus.

Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver 500-tisíc eur od Tatra banky. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Akcionárom vo firme B.A. Haus je od roku 2008 aj niekdajší minister financií a dopravy Ján Počiatek.

Bašternák je známy z kauzy nadmerných odpočtov DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur.

08:00 Fico Kaliňáka v parlamente podľa opozície obhajoval, a to je dôvod, prečo chcú vyjadriť nedôveru aj premiérovi. "Minister vnútra počas svojho pôsobenia podporuje boj proti daňovým podvodom, vznikla Daňová kobra, ktorá tomuto štátu zachránila takmer 90 miliónov eur na nevyplatených vratkách DPH. Ministerstvo vnútra a ministerstvo financií sa pričinili v posledných rokoch o to, aby sa na Slovensku účinnejšie bojovalo s daňovými podvodmi, prijali sa nové opatrenia a nová legislatíva, čo viedlo k zvýšeniu výberu DPH o viac ako 2,5 miliardy eur," zdôraznil Fico v júni v Národnej rade.

Ak sa poslancom na tejto schôdzi nepodarí odvolať premiéra Fica z funkcie, bude mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej sa poslanci pokúsia vysloviť nedôveru ministrovi vnútra Kaliňákovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok