V Česku odovzdávali ceny za najlepšie kinematografické diela. Bebjak prekvapil tvrdým prejavom

ta3/ČTK
10.3.2024 09:50

Českého leva za najlepší celovečerný film roku 2023 získal film Bratia od režiséra Tomáša Mašína, jeho snímka líči históriu odbojovej skupiny bratov Mašínov a ich úteku do Západného Berlína. Režisér Peter Bebjak prekvapil svojím prejavom.

Režisér Peter Bebjak
TASR/Jakub Kotian
Ilustračná snímka.

Najviac ocenení majú televízny retroseriál Volga a vedecko-fantastický film s kriminálnou zápletkou Bod obnovy, ktoré získali po päť cien. Ocenenie za mimoriadny prínos do českej kinematografie prevzal kameraman Vladimír Smutný.

Seriál Českej televízie Volga získal okrem iného obe ceny za mužský výkon. Cenu za najlepší výkon v hlavnej úlohe dostal Krištof Hádek za stvárnenie Standy Pekárka, Tomáš Jeřábek bol potom ocenený za vedľajšiu úlohu Pepy Horáčka.

"Reakcie na náš seriál ma utvrdili v tom, že česká spoločnosť je veľmi názorovo rozdelená. Na jednej strane je to dobre, ale niekedy mi to príde ako angažovaný protest za každú cenu a nepochopenie od mladšej generácie. Napríklad sme boli obviňovaní kvôli niektorým scénam zo sexizmu, ale to bol obraz tej doby," uviedol hlavný tvorca Volga Jan Pachl. Séria získala aj cenu za najlepší televízny seriál, masky a kostýmy.

Pozrite si archívnu reportáž o nomináciách na Oscara.

Najlepší zvuk pre Bod obnovy

Snímka Bod obnovy mal najlepší zvuk, kameru, scénografiu a strih. Režisér Robert Hloz už v januári získal aj neštatutárnu cenu filmových fanúšikov, udeľovanú ČFTA v spolupráci s filmovým portálom Česko-slovenskej filmovej databázy (ČSFD).

Ocenenie za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe si odniesla Simona Peková za stvárnenie Valerie v hororovo ladenej komédii Prišla v noci. Film bol ocenený aj za najlepšiu réžiu, Českého leva získali Tomáš Pavlíček a Ján Vejnar. Cenu za najlepší dokument získal film Všetko dobre dopadne od Miroslava Janka. Dokumentuje fungovanie organizmu včelstva a prácu včelárov.

Herec vo vedľajšej úlohe

Ocenenie za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Milena Steinmasslová za rolu Dany v filme Nemé tajomstvá. Tvorcovia tohto filmu pomôžu vytvorením informačného portálu ľuďom s afáziou, málo známou poruchou reči v dôsledku mŕtvice či ťažkého úrazu hlavy, ktorou trpí viac ako 60 000 Čechov. "Kým som si prečítala scenár, nič som o tej chorobe nevedela. Jedna zo súčastí prípravy bolo aj stretnutie s afatikmi, s ich lekármi a terapeutmi. A je to choroba, ktorú radím medzi pekelné choroby," povedala pre ČTK Steinmasslová.

Cenu za mimoriadny počin v oblasti audiovízie získal film Hranica režisérky Agnieszky Hollandovej o osudoch utečencov na poľsko-bieloruskej hranici. Ocenenie za najlepší krátky film získal film Atestácia režiséra Jana Hechta, ktorý hovorí o mladom neskúsenom lekárovi. Cenu za najlepší animovaný film potom dostal film Tonda, Slávka a kúzelné svetlo od režiséra a výtvarníka Filipa Pošivača.

Český lev pre Bebjaka

Najlepšia televízna miniséria je trojdielna miniséria Matematika zločinu od režiséra Petera Bebjaka pre platformu Voyo.

Popri preberaní ceny hovoril Bebjak vo svojom prejave toto: "Chcem povedať jednu vec, ktorá je pre mňa dôležitá. Slováci nie sú arogantní, nie sú ani ľudia, ktorí chcú šíriť nenávisť, chcú šíriť hoaxy, alebo adorujú nejakú zločineckú veľmoc. To sú, bohužiaľ, ľudia, ktorí nám teraz vládnu, ale nič netrvá večne. Verím tomu, že Slováci, ktorých je viacej, sú tí citliví, sú tí, ktorí budú vždy bojovať za spravodlivosť a za demokratické princípy. A tak nás berte, prosím vás. A ešte jedno múdre príslovie – múdri ľudia sa učia z chýb iných. Tak vám držím palce pri voľbách."

Najlepší študentský film

Neštatutárnu cenu Českého leva za najlepší študentský film dostal krátky animovaný film Electra od režisérky Darji Kaščejevovej. Najlepšiu hudbu mal film Tancuj, Matylda. Cenu za najlepší filmový plagát dostali už v januári Robert V. Novák a Zuzana Burgrová za výtvarný návrh filmu Nemé tajomstvá.

O sošky Českého leva v záverečnom hlasovaní bojovalo 26 titulov v 19 štatutárnych kategóriách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok