Poľsko zavádza nové predpisy. Opitým vodičom zabavia auto, súd rozhodne, či pripadne štátu

ta3/ČTK
8.3.2024 09:29

Vodiči v Poľsku, ktorých polícia pristihne, že idú pod vplyvom alkoholu, budú čoskoro môcť prísť o auto. Podľa nových predpisov, ktoré začnú platiť 14. marca, sa to bude vzťahovať na všetkých vodičov, ktorí majú viac ako 1,5 promile alkoholu v krvi. Bez ohľadu na to, či spôsobili dopravnú nehodu, alebo nie.

Poľsko polícia
Profimedia (ilustračná fotografia)
Ilustračná snímka.

Portál gazeta.pl píše, že len za minulý rok poľskí policajti pristihli 93 214 šoférov, ktorí za volant sadli napriek tomu, že pili alkohol. V krajine sa konali rôzne informačné kampane, sprísňovali sa tresty.

Zabavenie aj pri nehode

Polícia bude môcť vodičovi zabaviť automobil aj vtedy, ak spôsobí dopravnú nehodu a nameria mu najmenej 0,5 promile, pôjde o človeka, ktorý pod vplyvom alkoholu jazdí opakovane alebo utečie z miesta nehody.

Auto štátu?

Zabavené auto policajti odvezú na odstavné parkovisko, kde pripadne pod správu prokurátora. O tom, či vozidlo prepadne štátu, rozhodne nakoniec súd. Zhovievavosť môže prejaviť napríklad v prípade, že opitý vodič nespôsobil nehodu.

Ak policajti pristihnú opitého vodiča za volantom auta, ktoré mu nepatrí, alebo bude pri dopravnej nehode zničené, bude musieť zaplatiť pokutu zodpovedajúcu trhovej hodnote daného vozidla.

Krok k zlepšeniu bezpečnosti

Gabriel Gatner, advokát špecializujúci sa na prípady súvisiace s jazdou po požití alkoholu, podľa spravodajskej televízie TVN24 nové predpisy považuje za ďalší krok k zlepšeniu bezpečnosti na cestách. Dodal však, že je na justícii, aby ich naozaj uplatňovala.

Zároveň podľa neho treba vzdelávať ľudí o následkoch jazdy po vypití nejakého alkoholického nápoja. Pripomenul, že 80 percent jeho klientov sú ľudia, ktorí alkohol pijú príležitostne a keď si sadali za volant, mysleli si, že ich organizmus už alkohol stihol odbúrať.

Muž s hmotnosťou 85 kilogramov, ktorý si dá jedno desaťstupňové pivo, bude alkohol odbúravať dve a štvrť hodiny. V prípade 0,5 dcl napríklad rumu to bude tri a štvrť hodiny. Ženy odbúravajú alkohol pomalšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok