Európa má šťastie a rozum. Pravdepodobne ukončí zimu s rekordnými zásobami plynu, uviedol analytik

ta3/ČTK
8.3.2024 09:30

Európa je na najlepšej ceste ukončiť zimu s rekordným množstvom plynu v zásobníkoch. Vo svojom článku to napísal analytik agentúry Reuters John Kemp. Dodal, že kvôli vysokým rezervám sa ceny budúcich kontraktov plynu v Európe po zohľadnení inflácie znížili na úrovne z doby pred energetickou krízou.

plynovod
TASR/Roman Hanc

Situácia v oblasti dodávok plynu v Európe sa zmenila oproti situácii spred dvoch rokov, keď sa obchodníci a politici obávali nedostatku plynu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Prekonané maximum

Kemp uviedol, že nádrže v Európskej únii a Británii boli v utorok 5. marca naplnené na 62 percent, zatiaľ čo v rokoch 2011 až 2020 boli k tomuto dátumu naplnené na 41 percent. Zásoby boli v utorok 707 terawatthodín (TWh) a podľa Kempa sú na dobrej ceste dosiahnuť do konca zimy okolo 664 TWh. Výrazne tým prekonalo doterajšie maximum 629 TWh z konca minulej zimy.

Teplé počasie

Vysoká úroveň zásob plynu je spôsobená relatívne teplým počasím, ktoré znižuje nároky na vykurovanie. Konečnú úroveň zásob by podľa Kempa výrazne neovplyvnilo ani prípadné ochladenie, keďže severozápadná Európa má už zhruba 80 percent sezóny topenia za sebou.

"V tomto regióne je to už druhá mierna zima v rade. Európa má šťastie a rozum. Vysoké ceny a vládne opatrenia na zníženie spotreby zohrali úlohu pri predchádzaní nedostatku, ale opäť mierna zima zohrala väčšiu úlohu pri zabezpečení dodávok energie," dodal. povedal Kemp.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok