Čas na odovzdanie kandidatúry do eurovolieb sa kráti. Mená ešte nepredstavili všetky strany

ta3/Veronika Cepková
7.3.2024 18:41

Kandidáti do eurovolieb majú posledné dni na podanie svojej kandidatúry. Čas majú do nedele. Mená záujemcov o bruselskú stoličku nepredstavili ešte všetky parlamentné strany. Ako prví zverejnili kompletnú kandidátku liberáli, teraz sa k nim pridala aj najsilnejšia koaličná strana.

Smer stavil na istotu. Do eurovolieb ho povedie europoslankyňa Monika Beňová, ktorá sa o mandát uchádza už piatykrát. V prípade zvolenia, vymenia Bratislavu za Brusel aj Ľuboš Blaha či Erik Kaliňák.

Hlas eurokandidátku ešte nezverejnil. Sľubuje však, že mená ľudí oslovia.

Ako prví z koalície zverejnili kandidátku národniari. Lídrom bude predseda strany Andrej Danko. Bojovať o priazeň bude spolu s ministrami za SNS. 

Úplne prvú kandidátku oznámili liberáli. Povedie ju jej súčasný predseda Richard Sulík. Z druhého miesta bude europoslanecký mandát Eugen Jurzyca.

Progresívcov chce v europarlamente zastupovať bývalý premiér Ľudovít Ódor, o dôveru sa uchádajú aj súčasní poslanci.

Líderkou Kresťanských demokratov bude europoslankyňa Miriam Lexmann. O bruselskú stoličku má záujem aj exminister spravodlivosti Viliam Karas. 

Voľby do Európskeho parlamentu budú v sobotu 8. júna. Slováci si celkovo vyberú 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok