Česká vláda ukončila medzivládne konzultácie so Slovenskom. Ohrozila naše vzťahy, lebo má záujem podporovať vojnu, reaguje Fico

ta3/TASR
6.3.2024 19:09 , Aktualizované: 6.3.2024 22:21

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Jedným z dôvodov je aj minulotýždňová schôdzka slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Po rokovaní vlády to oznámil český premiér Petr Fiala.

Skončia vzájomné vzťahy?

„Nepovažujeme za vhodné, aby sme uskutočnili v budúcich týždňoch či mesiacoch medzivládne konzultácie s vládou Slovenskej republiky tak, ako sme o nich uvažovali a ako sme sa na nich dohodli. Sme presvedčení, že v tejto chvíli nie je potrebné uskutočniť spoločné zasadnutie oboch vlád,“ oznámil Fiala s tým, že o rozhodnutí odložiť rokovanie informovali aj slovenskú stranu.

Český premiér podotkol, že vláda v Prahe si je vedomá úzkych väzieb medzi slovenskou a českou spoločnosťou a rozsiahlej spolupráce medzi krajinami a chce v tom pokračovať.

„Ale nie je možné zastierať, že existujú výrazné rozdiely v názoroch na niektoré kľúčové zahraničnopolitické témy,“ pokračoval Fiala a za problematické označil stretnutie Blanára s Lavrovom.

Pozrite si vyjadrenie českého premiéra Fialu:

Reakcia slovenského premiéra

Premiér Fico jeho českému kolegovi Fialovi odkázal, že vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú "jedinečné" a terajšia slovenská vláda nechce tieto vzťahy "vystavovať ohrozeniu". Česká vládna garnitúra sa ich rozhodla ohroziť len preto, že chce podporovať vojnu na Ukrajine, kým slovenská vláda "hovorí o mieri", dodal Fico.

"Vážený pán premiér Fiala, česká vláda je na Slovensku vítaná kedykoľvek. Naše politické vzťahy nebudeme na Slovensku zaťažovať rozdielnymi pohľadmi na svet," povedal premiér na konci jeho vyjadrenia, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Pozrite si vyjadrenie slovenského premiéra Fica:

Reakcia opozície

Predseda PS Michal Šimečka vníma rozhodnutie českej vlády prerušiť konzultácie so slovenským kabinetom premiéra Fica za asi najhorší moment od vzniku samostatnej Česka a Slovenska. "Kvôli krokom, ktoré Fico spolu s ministrom Blanárom urobili, sa česká vláda rozhodla zrušiť spoločné rokovania s našou vládou. Je to obrovská hanba a poškodenie vzájomných vzťahov," vyjadril sa Šimečka.

Avizoval, že vo štvrtok odchádza do Prahy. "Budem našim partnerom tlmočiť, ako jasné sú proeurópske a demokratické hodnoty množstva ľudí na Slovensku," napísal vo vyhlásení podpredseda slovenského parlamentu Šimečka.

Reagovala aj prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová tiež okomentovala rozhodnutie Českej republiky. “Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť vzťahy medzi Slovenskom a Českom upevňovať,“ napísala na Facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok