Kočner uspel na Súdnom dvore EÚ. Nemusí dokazovať, odkiaľ unikli jeho údaje, dostane aj odškodné

ta3/čtk
5.3.2024 11:26 , Aktualizované: 5.3.2024 13:00

Súd vo svojom rozhodnutí uviedol, že Kočner musel preukázať len to, že došlo k zásahu do jeho súkromia, a nie to, či pochybil Europol alebo slovenské orgány. Najvyšší súd EÚ to uviedol v utorkovej tlačovej správe.

Nezákonné spracúvanie údajov

"Europol a členský štát, ktorému bola spôsobená škoda v dôsledku nezákonného spracúvania údajov v rámci spolupráce medzi týmito subjektmi, sú za túto škodu zodpovedné spoločne a nerozdielne," uvádza sa v správe o rozsudku.

"Dotknutá fyzická osoba musí iba preukázať, že k nezákonnému spracovaniu údajov, ktoré jej spôsobilo škodu, došlo v rámci spolupráce medzi Europolom a dotknutým členským štátom," pokračuje sa v nej.

Kočner dostane odškodné

Súd priznal uväznenému podnikateľovi, ktorý je často spájaný s vraždou Kuciaka, odškodné 2 000 eur. Kočner predtým žiadal od nižšieho súdu SDEÚ odškodné 100 000 eur.

Kočner zažaloval Europol za údajný únik informácií. Podnikateľ tvrdil, že európska policajná agentúra je zodpovedná za to, že sa v slovenských médiách počas vyšetrovania Kuciakovej vraždy objavili citlivé informácie o ňom vrátane intímnej komunikácie s jeho partnerkou.

Tvrdil tiež, že slovenské médiá ho označili za mafiána, pretože bol na "zozname mafie" Europolu. V septembri 2021 Všeobecný súd jeho žalobu zamietol.

Pozrite si archívnu reportáž z 13. 9. 2023 o tom, ako Kočner na Ústavnom súde neuspel.

Objednávka vraždy

V novom procese minulý rok slovenský prvostupňový súd opäť oslobodil Kočnera od obvinenia z objednávky Kuciakovej vraždy a uznal Kočnerovu známu Alenu Zsuzsovú vinnou z prípravy zločinu. Rozsudok nie je právoplatný a prípadom sa opätovne zaoberá Najvyšší súd SR, ktorý v roku 2021 zrušil oslobodzujúci rozsudok nižšieho súdu nad Kočnerom a Zsuzsovou.

Kočner si odpykáva 19-ročný trest odňatia slobody za falšovanie zmeniek.

Pozrite si archívne video z 19. 5. 2023 so šéfredaktorom Aktualít Petrom Bárdym o odkaze Jána Kuciaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok