Krížnik Moskva, Novočerkassk aj Cezar Kunikov. Ruské lode sa pod rukou Ukrajiny premenili na ponorky. Pozrite si, ktoré to sú

ta3/čtk
5.3.2024 12:15

Pozrite si výber prípadov potopenia alebo zničenia veľkých ruských plavidiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

95efdac2f3cb6e127c55c51ae4ffbf72.jpg
TASR/AP

Chronologické poradie zničených lodí

24. marca 2022 - Ukrajinská armáda oznámila, že v prístave Berďansk v Azovskom mori zničila ruskú výsadkovú loď (pôvodne sa hovorilo o lodi Orsk, ale neskôr sa spresnilo, že išlo o loď Saratov rovnakej triedy).

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že útok na prístav bol vykonaný balistickou raketou krátkeho doletu OTR-21 Točka.

14. apríla 2022 - Niekoľko týždňov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ukrajinská armáda poslala ku dnu ruský raketový krížnik Moskva, vlajkovú loď Čiernomorskej flotily.

Moskva, na palube ktorej bolo podľa odhadov médií približne 500 ľudí, sa podľa Kyjeva potopila po zásahu ukrajinskou protilodnou raketou Neptún.

S dĺžkou vyše 186 metrov sa krížnik Moskva stal najväčšou vojnovou loďou zničenou v bojovej akcii od konca druhej svetovej vojny a najväčšou ruskou vojnovou loďou zničenou nepriateľom od roku 1941, keď Nemci bombami potopili bojovú loď Marat, ktorá vtedy kotvila v Kronštadte.

4. novembra 2023 - Ukrajina použila na útok na lodenice v Kerči pätnásť riadených striel Storm Shadow, ktoré jej poskytli západní spojenci.

Pri útoku sa podarilo zasiahnuť najnovšiu ruskú korvetu triedy Askold, Karakurt, vyzbrojenú raketami Kalibr, ktoré ruské plavidlá používajú na ostreľovanie ukrajinských cieľov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o dva dni neskôr uviedol, že loď bola zničená.

26. decembra 2023 - Ukrajina uskutočnila raketový útok Storm Shadow na veľkú ruskú výsadkovú loď Novočerkassk v krymskom prístave.

Loď, ktorá patrí k triede Ropucha, bola útokom úplne zničená a ukrajinské námorníctvo uvádza, že zahynulo až 80 ruských námorníkov na palube.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. augusta 2023 o zničení jednej z ruských lodí.

1. februára 2024 - Ukrajinská rozviedka oznámila, že jej špeciálnym jednotkám sa podarilo zničiť ruskú raketovú korvetu Tarantul triedy Ivanovec, ktorá je súčasťou ruskej Čiernomorskej flotily, na Donuzlavskom jazere na Krymskom polostrove.

Podľa zverejneného videozáznamu loď opakovane zasiahli do trupu bezpilotné hladinové člny. Podľa spravodajských informácií sa korveta potopila a na jej palube mohlo byť až 40 námorníkov.

14. februára 2024 - Ukrajinské ozbrojené sily v spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozviedkou HUR počas operácie v Čiernom mori potopili ruskú výsadkovú loď Cezar Kunikov.

Plavidlo patrí do triedy Ropucha, rovnako ako loď Novočerkassk. Obe lode boli poškodené už pri ukrajinskom útoku na Saratov v marci 2022.

5. marca 2024 - Ukrajine sa podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky podarilo v noci na utorok zničiť ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov v Čiernom mori pomocou námorných dronov.

Uviedla, že išlo o operáciu jednej z jej špeciálnych jednotiek. Informácie o potopení lode sa podľa agentúry Unian objavili aj na ruských provojnových účtoch na platforme Telegram.

Oficiálne sa Rusko k tejto správe zatiaľ nevyjadrilo. Loď, ktorá sa na začiatku vojny zúčastnila na útoku na ostrov Hadi, poškodili ukrajinské bezpilotné lietadlá už v septembri minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok