Trump môže kandidovať v Colorade, najvyšší súd zrušil pôvodné rozhodnutie. Veľké víťazstvo pre Ameriku, reagoval exprezident

ta3/TASR
4.3.2024 16:13 , Aktualizované: 4.3.2024 17:41

Najvyšší súd Spojených štátov zrušil rozhodnutie súdu v Colorade, ktoré znemožňovalo bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi kandidovať v republikánskych primárkach v štáte. Informuje o tom televízia NBC News.

Trump tenisky
TASR/AP

Deň pred primárkami

Najvyšší súd štátu Colorado v decembri nariadil vyradenie Trumpa z kandidátnej listiny. Opieral sa o 14. dodatok ústavy, ktorý zakazuje zastávať úrad osobám, ktoré sa zapojili do vzbury.

Súd ho vinil z podielu na útoku davu na Kapitol 6. januára 2021 s cieľom zvrátiť odovzdanie moci novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Rozhodnutie sudcov federálneho Najvyššieho súdu prišlo deň pred primárkami v Colorade a podľa agentúry AFP bolo jednomyseľné. Ako pripomína NBC News, tento verdikt zrejme ovplyvní podobné súdne procesy aj v ďalších štátoch.

Podobne ako Najvyšší súd v Colorade rozhodli aj súdy v štátoch Maine a Illinois. Účinnosť ich rozhodnutí bola predbežne pozastavená, keďže prípadom z Colorada sa už medzitým začal zaoberať Najvyšší súd USA.

Piateho marca je v USA takzvaný supervolebný utorok. Hlasovať v primárkach sa bude až v 16 štátoch a jednom teritóriu.

Trumpova reakcia

Bývalý americký prezident Donald Trump privítal rozhodnutie Najvyššieho súdu USA.

„VEĽKÉ VÍŤAZSTVO PRE AMERIKU!!!“ napísal Trump veľkými písmenami na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Pozrite si reportáž z 28. februára o tom, ako Trump a Biden ovládli primárky:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok