PRIESKUM: Patria slovenskí vojaci na ukrajinský front? A čoho sa z pohľadu bezpečnosti ľudia najviac obávajú?

ta3
4.3.2024 09:00

Prieskum spoločnosti SANEP pre televíziu TA3 a Pravdu bol uskutočnený v dňoch 26. – 29. február 2024. Zber dát sa realizoval pomocou techniky CAWI na vybranej skupine v súhrne 1685 opýtaných, ktorí predstavujú reprezentatívnu vzorku obyvateľov Slovenskej republiky vo veku 18+ rokov.

slovenskí vojaci armáda 1140px (TASR)
TASR

Spoločnosť SANEP zisťovala, aký majú ľudia názor ohľadom priamej účasti slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine. Viac ako osemdesiat percent ľudí sa vyslovilo proti priamej účasti slovenských vojakov na Ukrajine (úplne razantne odmietavý postoj majú potom necelé dve tretiny národa).

V rámci prieskumu sa zamerala aj na pomoc Ukrajine, ktorá je organizovaná v rámci EÚ. Až 73 % opýtaných sa vyjadrilo, že ju považuje za dostatočnú.

Opýtaní sa vyjadrili aj k otázke potenciálneho vybudovania vlastnej "európskej" armády. Až 78,1 % z nich je názoru, že v dôsledku výrokov Donalda Trumpa by sa mala EÚ zamerať na vybudovanie spomínanej armády.

Výsledky prieskumu tiež naznačili, čoho sa z pohľadu bezpečnosti ľudia najviac obávajú. Medzi najväčšie tri obavy patrí rozšírenie konfliktu na Ukrajine až na územie Slovenska, strach z nárastu utečencov a rast vojenských konfliktov vo svete alebo rozšírenie konfliktu na Ukrajine až na územie niektorého zo štátov EÚ. Najmenej sa ľudia obávajú slabého postavenia Slovenska v rámci súčasného medzinárodného nastavenia a živelných pohrôm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok