Trápi vás nízky dôchodok? Štát vám vie pomôcť sumou takmer 100 eur. O čo ide a treba o to žiadať?

ta3
3.3.2024 05:45

Ak vám vyrátali nízky dôchodok, štát vám vie pomôcť viacerými dávkami.

Neviete, aký bude váš trinásty dôchodok? Použiť môžete online kalkulačku
SITA/Jozef Jakubčo

Štát sa stará o dôchodcov s nízkym dôchodkom viacerými spôsobmi. Na Pravda.sk píšu, že od júla 2023 nastala zmena v minimálnych dôchodkoch, resp. že sa zmenili aj podmienky ich priznávania. Výška minimálneho dôchodku sa nadviazala na sumu životného minima.

Aké existujú spôsoby?

Na spomínanom webe sa uvádzajú spôsoby ako možno navýšiť svoju nízku penziu. Prvou možnosťou je pracovať popri poberaní dôchodcovskej dávky. Ak odvádzate peniaze do Sociálnej poisťovne, suma penzie sa vám zvyšuje.

Tiež existuje pomoc vo forme dávky v hmotnej núdzi či príspevku na bývanie. Ten je pre jednu osobu vo výške 95,20 eura, pre dve osoby vo výške 161,60 eura.

Pomoc v hmotnej núdzi

Dôchodca má na ňu nárok, ak jeho príjem nedosahuje sumu nárokov stanovenú v zákone. "Zákon ustanovuje, ktorý príjem sa pri posudzovaní hmotnej núdze a poskytovaní pomoci v hmotnej núdzi považuje za príjem a v akej výške, napr. pri posudzovaní hmotnej núdze sa za príjem nepovažuje 25 % z invalidného dôchodku, sociálneho dôchodku priznaného z dôvodu invalidity, sirotského dôchodku, vdovského a vdoveckého, ak vdova lebo vdovec dovŕšili dôchodkový vek, alebo 25 % zo starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku dôchodcovi, ktorý získal obdobie dôchodkového poistenia viac ako 25 rokov, sa táto suma zvyšuje o 1 % priznaného starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku za každý ďalší rok dôchodkového poistenia získaného po 25. roku dôchodkového poistenia," píše sa na Pravda.sk

Príspevky

Príspevok na bývanie je určený na úhradu nákladov spojených s bývaním, ale len v čiastočnej miere.

Ochranný príspevok je určený na zabezpečenie osobných výdavkov osoby, ktorá nemá možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou. Poskytuje sa po splnení podmienok a je vo výške 86,80 eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok