Minister Blanár rokoval s rezortným kolegom Lavrovom. Stretli sa na diplomatickom fóre v Turecku

ta3/Martin Belej/TASR
2.3.2024 11:16 , Aktualizované: 2.3.2024 13:42

Stretnutie, ktoré vyvoláva otázky! Juraj Blanár sa v Turecku stretol s ruským ministrom zahraničných vecí – Sergejom Lavrovom, informovalo ruské štátne médium RIA Novosti. Exminister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský v reakcii označil stretnutie za nevhodné.

Stretnutie ministrov

Juraj Blanár pricestoval do Turecka na diplomatické fórum, ktorá sa tam začalo už včera. Ide o tretí ročník podujatia,na ktoré prišlo približne 20 najvyšších predstaviteľov štátov a vlád a vyše 60 ministrov zahraničných vecí.

Krátky videozáznam ministra Blanára, ktorý mal podľa portálu kráčať na stretnutie s ruským diplomatom pridal portál na svoj telegramový účet.

RIA Novosti tiež spomína slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý podľa nich vyhlásil, že krajina by mala mať s Ruskom normálne vzťahy a prisľúbil, že aj v tomto smere podnikne kroky.

Pozornosť vzbudená rokovaním

Stretnutie vzbudzuje pozornosť, najmä kvôli diplomatickej izolácii Ruska, ktorá nastala po invázii na Ukrajinu. Európski štátnici sa s ruskými politikmi nestretávajú, s výnimkou maďarského premiéra a ministra zahraničných vecí.

"Uskutočnila sa výmena názorov o najpálčivejších otázkach medzinárodnej agendy vrátane situácie na Ukrajine," píše ruský zahraničný rezort na sociálnej sieti o stretnutí ministrov.

Slovenská diplomacia sa zatiaľ k stretnutiu nevyjadrila.

Minister Kaliňák na rokovaní v USA

Zahraničné návštevy ministrov prebiehajú vo viacerých krajinách súbežne. Minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) sa stretol v piatok v Pentagóne s ministrom obrany USA Lloydom Austinom, aby spolu prediskutovali celý rad regionálnych a bilaterálnych otázok a potvrdili "silné bilaterálne obranné vzťahy" a vzájomný záväzok voči NATO, uviedol v tlačovej správe hovorca Pentagónu Pat Ryder.

Na Blanárovo stretnutie s Lavrovom zareagoval aj premiér SR Robert Fico a tiež Progresívne Slovensko:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok