Predsedníčka Európskej prokuratúry varovala, že politici poskytujú ochranu pre mafiu. V prejave spomenula aj Slovensko

ta3/TASR
1.3.2024 17:02

Predsedníčka Európskej prokuratúry (EPPO) Laura Kövesiová v piatok varovala, že štruktúry demokratických štátov príliš ovplyvňujú zločinecké organizácie, ktoré sú nezriedka pod ochranou politikov či úradníkov. Informuje o tom agentúra DPA.

FgVTxdQWIAA-fY-.jpg
Twitter/aMePrGQX3dSE6TX

"V rámci našich konaní vidíme to, ako podnikatelia, politici či zamestnanci verejnej správy poskytujú ochranu zločineckým organizáciám," povedala Kövesiová pre nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré jej vyjadrenia publikovali v piatok.

V tejto súvislosti vyjadrila presvedčenie, že sa príliš podceňuje rozsah podvodov s eurofondami.

Šéfka EPPO pre nemecký denník uviedla, že pre podvodníkov je atraktívne aj Nemecko, vzhľadom na veľkosť svojej ekonomiky a množstvo firiem, čo vytvára priestor pre utajovanie podvodných praktík. Podľa štatistík má však Nemecko aj dobrú mieru odhaľovania takýchto činov.

Daňové a colné podvody

"Ak by bola aj inde taká miera odhaľovania daňových a colných podvodov ako v Nemecku, celková situácia by bola lepšia," domnieva sa predsedníčka EPPO.

Kövesiová vlani v decembri adresovala Európskej komisii list pre vážne riziko porušenia zásad právneho štátu na Slovensku. Upozornila v ňom na zmeny v trestnom práve a ochrane oznamovateľov aj rušenie špeciálnej prokuratúry.

Podľa EPPO plánované kroky vlády SR predstavujú "amnestiu" v značnom počte aktívnych vyšetrovaní podvodov poškodzujúcich finančné záujmy EÚ.

Rozpočet EÚ

EPPO je nezávislý a decentralizovaný úrad, ktorý má právomoc stíhať trestné činy týkajúce sa rozpočtu EÚ a jej finančných záujmov. Sústreďuje sa napríklad na nelegálne získavanie dotácií či kontraktov EÚ, ako aj na colné delikty a organizované podvody s daňou z pridanej hodnoty.

Podľa odhadov Europolu sa v Európe zatiaľ podarilo skonfiškovať len približne štyri percentá financií nadobudnutých trestnou činnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok