Nebezpečný incident vo vesmíre. Americké a ruské satelity sa skoro zrazili, vzniknuté úlomky by ohrozovali výpravy

2.3.2024 05:00

V stredu sa na nízkej obežnej dráhe Zeme takmer zrazili dva satelity. Kalifornská spoločnosť LeoLabs, ktorá sa zaoberá sledovaním telies, o tom informovala na sociálnej sieti X. Informovala o tom česká CNN.

GG6PaEBacAAPZr-.jpg
Twitter/Space

Išlo o satelit TIMED NASA a nefunkčný ruský satelit Cosmos 2221, ktoré sa minuli o menej ako 20 metrov, infomoval o tom český portál CNN.

"V stredu 28. februára sme spozorovali spojenie vo výške 608 kilometrov medzi dvoma nemanévrujúcimi vesmírnymi telesami: opusteným ruským satelitom a operačným satelitom NASA," uviedla kalifornská spoločnosť LeoLabs na sociálnej sieti X.

Vzdialenosť medzi oboma satelitmi bola menej ako 20 metrov. "Bolo to príliš blízko," uviedla spoločnosť. Dodala, že za posledné dva roky došlo len k šiestim podobným incidentom. Obe telesá sa pohybovali rýchlosťou približne 28 000 kilometrov za hodinu.

Nebezpečný incident

Podľa spoločnosti LeoLabs ide o nebezpečný incident, pretože vzniknuté úlomky by spôsobili zvýšené riziko kolízie na blízkych nižších obežných dráhach, ktoré využívajú veľké satelity a ľudské lety do vesmíru.

"Naša analýza ukazuje, že výsledkom zrážky by bolo približne 2 000 až 7 000 úlomkov. Toto číslo vychádza z analýzy celkovej hmotnosti, konštrukcie vesmírnej lode, relatívnej rýchlosti a geometrie stretnutia," uviedla spoločnosť.

Dodala, že k 15. februáru sa na nízkej obežnej dráhe Zeme nachádzalo takmer 12 000 úlomkov, čo by mohlo k incidentu pridať až o 50 % viac úlomkov.

Americká vesmírna agentúra NASA už vopred varovala pred hrozbou zrážky. Zároveň však uviedla, že sa očakáva, že sondy sa minú. NASA spresnila, že vedecká misia TIMED skúma vplyv Slnka a ľudskej činnosti na mezosféru a spodnú termosféru/jonosféru Zeme.

"Táto oblasť je vstupnou bránou medzi Zemou a vesmírom, kde sa slnečná energia najprv ukladá do prostredia Zeme," opísala NASA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok