Farmári zablokovali dopravu okolo Víťazného oblúka v Paríži. Označili to ako výkrik na záchranu poľnohospodárstva

ta3/TASR
1.3.2024 09:33

Francúzski farmári v piatok skoro ráno traktormi a balíkmi sena zablokovali dopravu okolo Víťazného oblúka v centre Paríža. Deklarovali, že cieľom ich protestu je "záchrana francúzskeho poľnohospodárstva". Ako uviedol spravodajský web France Info, polícia počas akcie zadržala 13 osôb.

Francúzski farmári
TASR/AP
Farmár na svojom traktore počas protestu v piatok 23. februára 2024 v Paríži.

Protest na námestí

Na proteste na námestí Place de l'Étoile sa zúčastňuje asi 150 farmárov. Počas blokády farmári položili aj veniec k večnému ohňu pod Víťazným oblúkom na počesť svojich kolegov, ktorých finančné problémy dohnali k samovražde. Ich pamiatku si farmári uctili minútou ticha a pokľaknutím.

Združenie poľnohospodárov Coordination rural na začiatku svojej akcie deklarovalo, že "symbolicky a pokojne" preberá kontrolu nad Víťazným oblúkom.

Na sieti X vo svojom vyhlásení uviedlo, že ide o výkrik na "záchranu" poľnohospodárstva vo Francúzsku. Podľa vyhlásenia poľnohospodári žiadajú "rýchle opatrenia na záchranu 45 AFP doplnila, že francúzski farmári pokračujú v blokovaní ciest, podpaľovaní pneumatík a obliehaní supermarketov a tvrdia, že potrebujú ďalšie opatrenia, aj keď vláda už sľúbila reformy v poľnohospodárskom sektore.

Poľnohospodári v celej Európe už niekoľko týždňov protestujú proti príliš obmedzujúcim environmentálnym pravidlám, konkurencii v podobe lacného dovozu z krajín mimo Európskej únie a proti svojim nízkym príjmom, pripomenula vo svojej správe agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok