Vláda sa zhodla na podpore elektromobility. Tunel Soroška nie je prioritou, do spustenia Volva by sa aj tak nestihol dostavať, tvrdí Ráž

ta3/TASR
29.2.2024 06:46 , Aktualizované: 29.2.2024 11:30

Po stredajšom zasadnutí v Michalovciach sa ministri kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) zišli v Košiciach, kde sa venovali najmä udržateľnosti výroby automobilov v Slovenskej republike v kontexte prechodu na výrobu elektromobilov a k vybraným problémom rozvoja elektromobility.

Minister investícií Richard Raši a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková prišli do priestorov Univerzitného technického parku Technicom v Košiciach.

Témy na stole

Okrem ministrov by sa mali zasadnutia zúčastniť aj zástupcovia slovenských automobiliek, firiem, ktoré sa venujú elektromobilite, zamestnávateľských združení, ale napríklad aj univerzít, odborov či viacerí poslanci Národnej rady SR.

Okrem tohto bodu ministri rokovali o dvoch návrhoch na zvýšenie počtu národných víz pre pracovníkov v doprave a priemysle. Tieto body programu vláda presunula z predchádzajúceho zasadnutia.

Vládu v Košiciach vítali aj aktivisti s transparentmi:

Aktivisti počas rokovania vlády v KE ta3/Katarína Cimborová Aktivisti počas výjazdového rokovania vlády v Košiciach

Pozrite si vstupy redaktorky ta3 Kataríny Cimborovej zo stredy (29. 2.) o rokovaní vlády v Michalovciach:

Soroška nie je prioritou, sú nimi úseky diaľnic

Výstavba tunela Soroška v okrese Rožňava nie je prioritou. V súvislosti s príchodom automobilky Volvo neďaleko Košíc a cestnou infraštruktúrou to uviedol minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Ako povedal, programové vyhlásenie vlády jednoznačne pomenovalo priority. Sú nimi úseky D1, D3 a R4. Vzhľadom na vysokú mieru pripravenosti, respektíve proces EIA, sa podľa neho diskutuje aj o tuneli popod Karpaty.

Aj keby sa s výstavbou tunela Soroška začalo hneď, do spustenia automobilky by sa to podľa neho nestihlo. Závod automobilky vyrastie v priemyselnom parku Valaliky pri Košiciach. Postupný nábeh výroby Volvo by sa mal začať v roku 2026.

Podpora elektromobility

Členovia vlády sa zhodli na podpore elektromobility v slovenských automobilkách a zvýhodnených opatreniach pre ľudí a firmy, čo sa týka nákupu a leasingu elektromobilov.

“Vláda by mala do štyroch mesiacov rozhodnúť aj o tom, či na Slovensku budeme mať dotácie elektromobily, alebo nie,“ hovorí šéf Slovenskej asociácie pre elektromobilitu Patrik Križanský.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok