Po útoku v Nice polícia zadržala ľudí blízkych páchateľovi

TA3 TASR
20.9.2016 14:33

Francúzska polícia zadržala osem ľudí blízkych páchateľovi útoku, ktorý sa odohral 14. júla na prímorskej promenáde v juhofrancúzskom Nice. Podľa prokuratúry majú všetci zadržaní spojitosť s útočníkom Mohamedom Lahouaiejom Bouhlelom, ktorý 14. júla nákladným autom vrazil do davu.

Podozrivé osoby zadržali v departemente Alpes-Maritimes ležiacom v juhovýchodnom cípe Francúzska. Všetci ôsmi zadržaní sú muži s francúzskym a tuniským občianstvom. Samotný Bouhlel bol tiež Tunisan s povolením na pobyt vo Francúzsku.

K zodpovednosti za útok na promenáde v Nice sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát. Polícia v súvislosti s týmto činom obvinila šesť osôb, ktoré sa logisticky podieľali na príprave útoku v Nice alebo boli v kontakte s jeho páchateľom.

Vyšetrovaním sa zistilo, že Bouhlel sa pripravoval niekoľko mesiacov, okrem iného absolvoval aj niekoľko jázd s prenajatým nákladným autom. Francúzsky premiér Manuel Valls sa nedávno vyjadril, že ohrozenie Francúzska teroristickým útokom je stále "maximálne". Od série teroristických útokov, ktoré sa odohrali v Paríži vlani 13. novembra, platí v krajine výnimočný stav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok