Škripek: Nezastrašujme Slovákov, že ideme do vojny, nikto si neželá tretiu svetovú. Macron potvrdil, že niektorí lídri majú záujem preukázať vojenskú pomoc, tvrdí Kéry

ta3/Lenka Klobučníková
27.2.2024 22:31

V relácii Král na ťahu sme reagovali na aktuálnu politickú situáciu. Top témou, ktorá rezonovala, bola návšteva premiéra Roberta Fica v Elyzejskom paláci. O tom, ako sa Slovensko postaví k vojenskej pomoci pre Ukrajinu, diskutovali za koalíciu predsedovia výborov Marián Kéry (Smer-SD), Ján Ferenčák (Hlas-SD) a za opozíciu poslanci KDH Marián Čaučík a Branislav Škripek.

afafas
ta3

Pondelkové stretnutie (26. februára 2024) krajín v Elyzejskom paláci organizoval francúzsky prezident Emmanuel Macron s tým, že konflikt na Ukrajine sa dostal do bodu, kedy mocnosti a krajiny musia urobiť niečo zásadné. Otvorila sa tým aj téma poslania vojakov na Ukrajinu.

Hlavná téma stretnutia

"Nosnou témou stretnutia členských štátou EÚ a Severoatlantickej aliancie bolo vyslanie vojakov na Ukrajinu," povedal Kéry s tým, že všetci vedia, že toto bola nosná téma okrem našej opozície.

"Boli sme svedkami toho, že či už Ivan Korčok, prezidentský kandidát, alebo Tomáš Valášek a ďalší predstavitelia hnutia Progresívne Slovensko, hovorili o tom, že Robert Fico klame a zavádza slovenskú spoločnosť, no nie je to tak," bráni premiéra Kéry. Podľa neho je Robert Fico dlhoročný skúsený politik. Vo videu na sociálnej sieti premiér povedal, že pokým je predsedom vlády, žiadny slovenský vojak nebude bojovať na Ukrajine.

"Macron povedal, že lídri sa nedohodli. Hovoril o nejakej koalícii ľudí, ktorí majú záujem riešiť situáciu vojenskou cestou, podotkol Kéry.

Slovensko je bezpečná krajina

Čaučík upozornil na to, že nevieme presne, akými témami sa zaoberali. Následne prečítal výrok Roberta Fica, ktorý zaznel vo videu a to: "Aj keby ma môj postoj mal stáť post predsedu vlády, urobím všetko, aby som zabránil priamej účasti slovenských vojakov na Ukrajine."

Na výrok v zápätí reagoval, že opozícia si nemyslí, že toto bola otázka, ktorú riešili v Paríži.

Čaučík si myslí, že týmto chce Robert Fico prekryť iné veci, ktoré sa dejú na Slovensku ako napríklad, že Bosch odchádza, alebo protesty farmárov. Nemyslíme si, že je to tak, ako to Robert Fico postavil. 

Vojaci na Ukrajinu?

"Noha Slovenska nevstúpi na Ukrajinu," to povedal aj Peter Pellegrini, ktorý jasne definoval postoj strany Hlas-SD. "Emmanuel Macron reagoval na situáciu, ktorá je na fronte. Ukrajina má problém udržať samotný front, preto táto rýchla reakcia. Pozval viac ako dvadsať krajín, no nepozval napríklad Maďarsko. Súčasťou týchto rokovaní bolo, ako čo najrýchlejšie doručiť muníciu na Ukrajinu, pretože EÚ, alebo podporovatelia, jednoducho povedali, že milión nábojov dodajú," potvrdil Ferenčák.

Škrípek sa na margo všetkého vyjadril, že "úplne jasne sa vyjadrili mnohí svetoví lídri, ktorí povedali, že nepošlú svojich vojakov. Silná protireakcia jasne hovorí o tom, že toto nie je hlavná téma, nikto si neželá tretiu svetovú vojnu. Nezastrašujme Slovákov, že ideme do vojny. To nie je na mieste. Želáme si všetci mier." 

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok