Kedy PPA vyplatí priame platby? Dovoz ukrajinského obilia by položil farmárov po celej Európe, myslí si Gajdoš

ta3/Katarína Žgrlíková
27.2.2024 13:40

O tom, či únia vypočuje hlasy protestujúcich farmárov a ako rýchlo je možné zjednodušiť zložitú spleť byrokratických systémov, sme sa v Téme rozprávali s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom a Andrejom Gajdošom - podpredsedom SPPK.

TEMA-2-TAKAC
ta3

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD) povedal, že protesty farmárov sú opodstatnené. Demonštrácie z minulého štvrtka boli podľa ministra slušné a “trafili klinec po hlavičke“.

Andrej Gajdoš, výkonný podpredseda SPPK, povedal, že “ústupky boli naznačené, ale sú zatiaľ len všeobecného charakteru a veľmi neskoro“. V marci má začať diskusia o tom, čo ich trápi, v lete a na jeseň má byť vyhodnotená. Gajdoš tak vidí uplatnenie v praxi až na rok 2025.

Ako riešiť ukrajinské obilie?

Takáč v pondelok na rade ministrov ponúkol, čo sa týka ukrajinského obilia, riešenie. Je buď o doplnení obilnín alebo iných komodít, ktoré sú vyňaté z bezcolného. Jeho ďalším nápadom je dovozná vratná daň.

Všetko, čo by šlo do Európskej únie, by bolo zdanené, a pokiaľ by nákupca a dovozca preukázal, že to vyviezol do tretej krajiny, tak táto daň alebo clo by mu boli navrátené.

Gajdoš súhlasil a povedal, že toto navrhovali už minulý rok.

Takáč sa obáva, že ak Ukrajina vstúpi do EÚ, kompletne zahltí a zastreší dodávky komodít na európskom trhu.

Priame platby

Minister Takáč sa vyjadril aj k nevyplateným priamym platbám. Povedal, že ak farmár spĺňa všetky náležitosti a kroky, tak platby budú vyplatené. Tento týždeň vo štvrtok začnú vydávať rozhodnutia a vyplácať ekoschémy, čo je okolo 100 miliónov eur. Mladých farmárov začnú vyplácať o mesiac skôr.

Po kontrolách plôch v teréne a po administratívnych kontrolách vydá PPA rozhodnutia a vyplatí priame platby.

Gajdoš si je vedomý, že tieto kontroly celý proces spomaľujú. Povedal, že tieto kontroly ale mali byť vykonané minulý rok v lete. 

Pozrite si celý rozhovor vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok