Holandsko a Francúzsko sa hlásia. Pridajú sa k českej iniciatíve, ktorá zháňa muníciu pre Kyjev

26.2.2024 23:24 , Aktualizované: 27.2.2024 00:05

K českej iniciatíve nákupu delostreleckej munície pre Ukrajinu z krajín mimo Európskej únie by sa podľa odhadov premiéra Petra Fialu mohlo pripojiť až 15 krajín. Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho krajina prispeje 100 miliónmi eur. Do projektu sa podľa prezidenta Emmanuela Macrona zapojí aj Francúzsko.

Konferencia v Paríži
Foto: TASR/AP

Reagoval aj na Ficove slová

Macron muníciu označil za „prioritu všetkých priorít“ v podpore Kyjeva, partnerské krajiny však podľa neho budú rovnako s napadnutou krajinou spolupracovať na kyberbezpečnosti a vojenskej produkcii priamo na Ukrajine. Vznikne tiež nová koalícia pre dodávky rakiet stredného a dlhého doletu, oznámil.

Francúzsky prezident vo svojom prejave po skončení samitu 21 krajín apeloval na nutnosť európskej jednoty voči Rusku, a to ako v podpore Ukrajiny, tak aj budovania vlastnej obrany a bezpečnosti, ktorá je s tou ukrajinskou previazaná.

Na novinársku otázku Macron rovnako reagoval na vyhlásenie slovenského premiéra Roberta Fica, podľa ktorého niektoré krajiny EÚ a NATO zvažujú vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu na základe bilaterálnych dohôd. Na vyslanie spojeneckých vojakov na Ukrajinu podľa Macrona zhoda nie je, „vylúčiť však nemožno nič“. „Boli doby, keď sme si mysleli, že (Ukrajincom) pošleme len helmy a spacáky,“ poznamenal francúzsky prezident.

Koľko štátov to podporí?

Premiéri Česka a Holandska hovorili s novinármi v Paríži po skončení samitu o pomoci Ukrajine.

Nákup a dodanie munície by podľa Fialu malo prebehnúť v nasledujúcich „týždňoch až mesiacoch“.

„V priebehu rokovania sa viaceré štáty k (českej) iniciatíve prihlásili alebo mi v kuloároch kolegovia hovorili, že o nej rýchlo budú rokovať. Myslím, že nakoniec táto akcia bude mať veľkú podporu, odhadujem to tak na 15 štátov,“ uviedol český premiér v Paríži po vrcholnom stretnutí.

Podľa Fialu sa na schôdzke ukázalo, že odhodlanie čeliť ruskej agresii a podporovať Ukrajinu je na Západe „veľmi silné“.

„Dohodli sme sa na tom, že posilníme naše dodávky munície na Ukrajinu a že sa pokúsime čo najrýchlejšie zvýšiť výrobné kapacity, ak ide o muníciu a zbrane. Dohodli sme sa, že je potrebné posilniť kybernetickú bezpečnosť a podporiť štáty, ktoré sú tiež ohrozované Ruskom, ako je Moldavsko,“ komentoval závery rokovania predseda českej vlády.

Kontext

Myšlienku nakúpiť v tretích krajinách stovky tisíc kusov delostreleckej munície pre Ukrajinu brániacej sa ruskej invázii prvýkrát verejne oznámil český prezident Petr Pavel na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára.

Podľa Pavla má Česko možnosť v nemenovaných krajinách mimo EÚ nakúpiť až pol milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov a 300-tisíc kusov kalibru 122 milimetrov.

Britský list Financial Times s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že nákup by mal stáť 1,5 miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok