Dva roky znečisťovania rieky. Nižná Slaná stále zápasí s kontaminovanou banskou vodou

ta3/Jozef Slivenský
26.2.2024 19:09 , Aktualizované: 26.2.2024 19:33

Odkedy začala z opustenej bane v Nižnej Slanej vytekať do rieky slaná kontaminovaná banská voda, uplynuli dva roky. Ani napriek snahám zainteresovaných sa výtok nebezpečných látok do rieky nepodarilo celkom zastaviť. Zafarbenie vody síce ustúpilo, no škodlivín je v nej stále veľmi veľa. Trvalým riešením tohto vážneho ekologického problému by malo byť postavenie úpravne kontaminovanej banskej vody.

Rieka Slaná

Bolo 24. februára 2022, keď sa voda v rieke Slaná zafarbila do hnedočevena. Netrvalo dlho, aby miestni zistili, kde nebezpečné látky do rieky vtekajú. Presne na tomto mieste v katastri Nižnej Slanej.

Ján Boroš, bývalý zamestnanec bane: "Oni sa prepočítali. Rátali s tým, že voda sa bude plniť 30 rokov a zaplnila sa za 15. Úrady nás najprv ubezpečovali, že úhyn rýb je len minimálny. Rybári však vedeli svoje."

Peter Majoroš, člen Slovenského rybárskeho zväzu, povedal, že "Toto je koniec. To je už mŕtva voda. Ryby uhynuli všetky, stopercentne. Život, ktorý bol pod skalami, už tam nie je."

Predstavili opatrenia

Celých 5 mesiacov sa navonok nedialo vôbec nič. Až 20. júla 2022 vyhlásila vláda Mimoriadnu situáciu.

Banskí záchranári urobili v podzemí viacero opatrení a predstavitelia štátnej správy si potom neodpustili gestá, ktoré dnes asi ľutujú poznajúc, koľko nebezpečných látok z bane ešte stále vyteká.

Banská voda sa do rieky Slaná dostáva na tomto mieste. Napriek všetkým prijatým opatreniam ju ešte stále každý deń dotuje 7-mymi tonami kontaminantov. 

Arzén vyteká do rieky

V tých je síce menej železa, preto už rieka nemá také zafarbenie, ako pred dvomi rokmi, obsahujú však iného okom neviditeľného zákerného zabijaka.

Povolené normy prekračuje arzén vo vypúšťanej vode až 40-násobne. Aktivista Tibor Varga je občianskym povolaním lekár.

Tibor Varga, občiansky aktivista zdôraznil, že aj "Naďalej vyteká arzén do rieky. Priamo v bani sa za posledné obdobie, približne od leta, začala hladina arzénu zvyšovať. Ani odborníci si to nedokážu vysvetliť." Presne teda vie, čo tento prvok pre zdravie človeka znamená.

"Už 100 miligramov arzénu môže u človeka spôsobiť smrť. Treba povedať, že za približne dve sekundy sa dostane z bane do rieky tých 100 miligramov arzénu," priblížil.

Umelci o katastrofe

Svoj postoj k tejto ekologickej katastrofe už zaujali aj umelci. Skupina ATTACK ĎALEJ zložila pesničku a zostrihala klip.

Juraj Kaprálik, frontman skupiny ATTACK ĎALEJ: "Nevedel som sa k tomu, čo sa stalo, vyjadriť inak, ako hudbou. Bohužiaľ Slaná bola od začiatku v dvojnásobnej nevýhode. Jedna je, že tečie na východnom Slovensku a druhá, že na juhu. Kým sa nezafarbí Dunaj pred parlamentom, priority na Slovensku budú bohužiaľ také, aké sú."

Medzirezortný krízový štáb zasadol naposledy 10. januára. Vzhľadom na povolebné zmeny prvýkrát v novom zložení.

Intenzívne rokovanie

"Súčasné vedenie ministerstva životného prostredia intenzívne rokuje s Ministerstvom hospodárstva a Ministerstvom financií o zabezpečení financovania nevyhnutných opatrení. V tejto súvislosti je pripravené komplexné riešenie znečistenia na rieke Slaná," informuje ministerstvo.

Ján Boroš, bývalý zamestnanec bane, však myslí pozitívne. "Podľa mňa sa nájde riešenie. Ale treba odborníkov, ktorí v bani robili a ktorí baňu poznajú," hovorí.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok