Blíži sa termín podania daňového priznania za rok 2023. Dokedy ho treba poslať a kedy vám vzniká povinnosť odviesť daň?

ta3
27.2.2024 00:00

Daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 je potrebné podať do 2. apríla tohto roka a do tohto termínu je potrebné daň aj zaplatiť. Daňovníci tak majú v tomto roku k dispozícii dva dni navyše.

Daňové priznanie
TASR/Radovan Stoklasa

Presiahnutie zdaniteľných príjmov

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb je povinný podať každý daňovník, ak jeho zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli sumu 2 461,41 eura, alebo ak vykazuje daňovú stratu. Do týchto príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený.

Ako dodáva finančná správa, do celkových zdaniteľných príjmov sa zahŕňa aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou, to znamená slovenského rezidenta.

Kedy nemusíte podať daňové priznanie

  • ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2023 nepresiahli sumu 2 461,41 eura s výnimkou daňovníka, ktorý vykázal daňovú stratu, alebo
  • dosiahol príjmy oslobodené od dane (napr. poberal materský a rodičovský príspevok),
  • dosiahol príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (napr. úver, pôžička, dar – s výnimkou darov, ktoré súvisia s podnikaním),
  • dosiahol príjmy, u ktorých bola daň vyberaná zrážkou (napr. podiely na zisku, dávky z doplnkového dôchodkového sporenia, plnenia z poistenia).

Koho sa týka daňové priznanie?

  • daňovníka, ktorý nie je zriadený alebo založený na podnikanie, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane z príjmu, z ktorých sa daň vyberá zrážkou;
  • Národnej banky SR, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane z príjmu, z ktorých sa daň vyberá zrážkou;
  • občianskeho združenia, ak má iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane z príjmu, z ktorých sa daň vyberá zrážkou a príjmy z členských príspevkov podľa stanov, štatútu, zriaďovacích alebo zakladateľských listín, ktoré sú oslobodené od dane;
  • rozpočtovej a príspevkovej organizácie, ak má okrem príjmov, z ktorých sa daň vyberá zrážkou len príjmy oslobodené od dane;
  • registrovanej cirkvi a náboženskej spoločnosti, ak má iba príjmy, ktorými sú výnosy z kostolných zbierok, cirkevných úkonov, príspevky im plynúce a príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou.

Odklad dane

Ak daňovníci zákonom stanovený termín nestíhajú, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, resp. o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. 

Oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 2. apríla 2024 na miestne príslušný daňový úrad (ak ho daňovník podáva v papierovej forme).

Oznámenie o predĺžení lehoty je možné podať iba na tlačive, ktorého vzor určilo Finančné riaditeľstvo SR a je zverejnené na portáli finančnej správy.

Pozrite si archívne video z 21. 2. 2024 o daňovom priznaní.

Čo sa stane, ak nepodáte daňové priznanie?

Podľa § 15 daňového poriadku je daňové priznanie povinný podať každý, komu táto povinnosť vyplýva zo zákona o dani z príjmov alebo ten, koho správca dane vyzve.

Nepodanie daňového priznania sa považuje za správny delikt a podľa § 154 ods. 1 písm. a) daňového poriadku je daňovníkovi vyrubená pokuta za porušenie povinností. Pokutu vyrubí správca dane od 30 EUR do 16 000 EUR za správny delikt z titulu nepodania daňového priznania v ustanovenej lehote. Zaplatením pokuty sa táto situácia nekončí, daňovník musí podať daňové priznanie v stanovenej lehote, ktorú mu určí správca dane v oznámení.

Ďaňový kalendár na rok 2024

Na portáli finančnej správy je už dostupný aktualizovaný Daňový kalendár na rok 2024. Poskytuje prehľad o všetkých dôležitých termínoch v tomto roku pri plnení si daňových povinností.

"Daňovníci v ňom nájdu všetky dôležité daňové a colné informácie na tento rok, ako sú napríklad termíny na zaplatenie dane či podanie kontrolného výkazu. Klienti si následne môžu zvoliť filtre (obdobie alebo druh dane) a pozrieť si iba tie udalosti, ktoré sa ich týkajú," priblížila hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

Pozrite si archívne video zo dňa 7. 1. 2024 o tom, ako chcú zmeniť výpočet minimálnej mzdy.

Aj do kalendára

Návštevníci portálu finančnej správy sa ku kalendáru dostanú cez sekciu Elektronické služby. Daňový kalendár však podľa hovorkyne nie je dostupný len prostredníctvom portálu. Používatelia si ho môžu importovať napríklad aj do svojho kalendára v telefóne, a to prostredníctvom linku uvedeného na stránke finančnej správy.

Daňový kalendár si môžete pozrieť TU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok