Slovensko má lákavú atrakciu pre turistov z celej Európy. Pozrite si vynovenú expozíciu v letohrádku

ta3/Jozef Slivenský
25.2.2024 13:03

V známom letohrádku v spišskej obci Markušovce vynovili unikátnu a na Slovensku jedinú nevšednú expozíciu klávesových hudobných nástrojov. Stalo sa tak po 40 rokoch.

Klenot medzi pamiatkami

Letohrádok Dardanely, ktorého rekonštrukciu dokončili v roku 2016, patrí medzi najhodnotnejšie pamiatky na Spiši. Sídli v ňom expozícia klávesových hudobných nástrojov, ktorú si prichádzajú prezerať laici ale aj hudobníci zvučných mien. Tých tam pozývajú aj koncertovať.

Vzácne exponáty

Exponáty v Dardanelách sú vzácne, no to, ako ich prezentovali verejnosti, už bolo nemoderné. Vďaka prostriedkom z eurofondov aj od Košického samosprávneho kraja to zmenili. 

Slovo dostali moderné technológie

Expozícia má dnes nový vizuál, nové osvetlenie aj ozvučenie. Slovo dostali aj moderné technológie. “Najzaujímavejšie na tom je, že si dokážu hudobné nahrávky aj vypočuť. Napríklad organ Jurské, je to naša zbierka Múzea Spiša,“ hovorí historička Jana Kováčová.

V letohrádku Dardanely návštevník môže vidieť viacero ozaj skvostných exponátov. Jedným z klenotov zbierkového fondu je kladivkový klavír z jaseňového dreva z roku 1846. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok