Výročie ruskej invázie na Ukrajinu: Severná Kórea poskytla Rusku tisícky kontajnerov s muníciou, tvrdia USA

24.2.2024 06:53

Severná Kórea dodala Rusku viac ako 10 000 kontajnerov s muníciou, odhaľujú Spojené štáty. Amerika reaguje sankciami voči 500 subjektom súvisiacim s rusko-ukrajinským konfliktom.

an-artillery-division-of-the-59th-brigade-receives-news-photo-1698825031.jpg
Foto:
Rusko dostáva tisícky nábojov munície

Spojené štáty uvalili sankcie

Rezort diplomacie USA poukázal na transfery po tom, čo spolu s ministerstvo financií oznámilo uvalenie sankcií voči viac ako 500 subjektom a entitám v súvislosti s druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu a smrťou ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

"Od septembra 2023 KĽDR dodala do Ruska viac ako 10 000 kontajnerov s muníciou alebo materiálom súvisiacim s muníciou," uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Pozrite si archívnu reportáž o posiľnení vzťahov medzi KĽDR a Ruskom.

Munícia v kontajneroch

Biely dom ešte v októbri minulého roka odhalil, že Severná Kórea poslala Rusku viac ako 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou. KĽDR mala podľa USA tiež poskytnúť aj niekoľko desiatok balistických striel, pričom niektoré z nich ruské sily vypálili na Ukrajinu pri útokoch z 30. decembra, 2. a 6. januára.

Do najnovšieho balíka sankcií USA zaradili aj dve ďalšie entity, ktoré boli zapojené do transferu munície z KĽDR do Ruska. Podľa agentúry Jonhap ide o ruskú firmu, ktorá riadi terminál v dopravnom prístave Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe a námorné zariadenie neďaleko Vladivostoku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok