Je vinný. Bývalého rakúskeho kancelára Kurza odsúdili na osem mesiacov väzenia pre krivú výpoveď

23.2.2024 19:49 , Aktualizované: 23.2.2024 20:25

Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz sa dopustil krivej výpovede, keď v parlamentnom vyšetrovacom výbore znižoval svoju úlohu pri vymenovaní dozornej rady významnej štátnej investičnej spoločnosti ÖBAG. V piatok o tom rozhodol súd vo Viedni, píšu rakúske médiá. Kurz vinu pred súdom odmietal.

Sebastian Kurz 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vymieňali si odkazy

Obžaloba tvrdila, že Kurz znižoval svoju úlohu na vymenovaní svojho dôverníka Thomasa Schmida do čela štátnej spoločnosti ÖBAG. Pred poslancami v roku 2020 tvrdil, že do vymenovania, ktoré malo v gescii ministerstvo financií, priamo nezasahoval. To však podľa obžaloby nebola pravda.

Poukazovala napríklad na odkazy, ktoré si vtedy Kurz a Schmid vymieňali. Schmid, ktorý bol na čele štátnej spoločnosti v rokoch 2019 až 2021, začal s justíciou spolupracovať.

Vráti sa do politiky?

Kurz patril k veľkým nádejam konzervatívcov v celej Európe. Na kancelársku funkciu rezignoval vzhľadom na početné škandály na jeseň 2021 a v decembri toho istého roku oznámil svoj úplný odchod z politiky. Potom začal pôsobiť ako súkromný konzultant.

Exkancelár obvinenia odmietal a na súde tvrdil, že cieľom bolo ho politicky zničiť. Podľa Kurza nie je Schmid hodnoverným svedkom, pretože si svojimi tvrdeniami chcel vyjednať u prokurátorov výhody. Podľa agentúry Reuters mu odsúdenie môže skomplikovať možný návrat do politiky, ktorý by si želali jeho niekdajší spolustraníci z Rakúskej ľudovej strany (ÖVP).

Odsúdili aj Bonelliho

Odsúdený bol v piatok aj Kurzov spoluobžalovaný a niekdajší šéf jeho kabinetu Bernhard Bonelli, ktorý dostal podmienečný trest šesť mesiacov väzenia.

Kurz pred parlamentnou komisiou vypovedal ohľadom takzvanej kauzy Ibizagate. Tú spustila v roku 2019 videonahrávka tajne natočená v roku 2017 na španielskom ostrove Ibiza vo vile predsedu pravicovo populistických slobodných (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho.

Slobodní s Kurzovými ľudovcami tvorili v rokoch 2017 až 2019 vládnu koalíciu. Strache na zázname otvorene hovoril o svojom korupčnom konaní. Na vyšetrenie škandálu a možnej korupcie v čase prvej Kurzovej vlády zriadil rakúsky parlament vyšetrovací výbor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok