Trinásty balík sankcií proti Rusku je oficiálne schválený. Pozrite si, čo všetko obsahuje

23.2.2024 11:21 , Aktualizované: 23.2.2024 11:51

Členské štáty EÚ definitívne schválili trinásty balík sankcií proti Rusku, ktorý obsahuje zoznam 106 jednotlivcov a 88 inštitúcií či firiem. Sankcie sú zamerané proti režimu prezidenta Vladimira Putina a proti tým, ktorí ho podporujú v jeho "nelegálnej, nevyprovokovanej a neoprávnenej agresii", uviedla Rada EÚ vo svojom vyhlásení.

Zostávajú jednotní

Na sankčnom balíku so zástupcami krajín EÚ zhodli už v stredu 21. februára, odvtedy prebiehalo schvaľovanie členskými štátmi takzvanou písomnou procedúrou.

„Dospeli sme k smutnému dvojročnému výročiu, odkedy Vladimir Putin začal rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, a Európska únia neustáva v tlaku na Rusko. Dnes ďalej sprísňujeme opatrenia voči ruskému vojenskému a obrannému sektoru, zameriavame sa aj na subjekty v tretích krajinách, ktoré (Rusku) dodávajú vybavenie, a rovnako na osoby zodpovedné za nezákonné deportácie a vojenskú prevýchovu ukrajinských detí,“ uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

„Zostávame jednotní v našom odhodlaní zničiť ruskú vojnovú mašinériu a pomôcť Ukrajine zvíťaziť v jej legitímnom sebaobrannom boji a obnoviť jej nezávislosť, územnú celistvosť a suverenitu,“ dodal.

Čo obsahuje?

Medzi novozaradenými sú 106 jednotlivcov a 88 právnických osôb z ruského vojensko-priemyselného komplexu. Sankcie postihnú aj desiatky firiem a jednotlivcov zapojených do dodávok zbraní zo Severnej Kórey, ruského ministra obrany a niekoľko spoločností a jednotlivcov z Bieloruska poskytujúcich podporu ruským ozbrojeným silám.

Patrí sem aj šesť sudcov a desať úradníkov na okupovaných územiach Ukrajiny a tiež 15 jednotlivcov a dva subjekty zapojené do deportácie a vojenskej indoktrinácie ukrajinských detí.

Nový balík sankcií má zabrániť Rusku získavať západné citlivé technológie a spresňuje zoznam spoločností, ktoré mu obstarávajú kľúčové komponenty do dronov.

Na sankčný zoznam EÚ pridala 27 firiem z Číny, Kazachstanu, Indie, Thajska, Turecka, zo Srbska a Srí Lanky, na ktoré sa vzťahujú prísnejšie obmedzenia vývozu tovaru a technológií s dvojakým použitím, ako aj tovaru a technológií, ktoré by mohli zmodernizovať obranný a bezpečnostný sektor Ruska.

Zakazuje sa aj vývoz hliníkových kondenzátorov s vojenským využitím a rozširuje sa zoznam partnerských krajín pre nepriamy zákaz dovozu železa a ocele o Spojené kráľovstvo.

Pozrite si archívnu reportáž z 20. januára o tom, že sa vtedy plánovali ďalšie sankcie voči Rusku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok