Vo Valencii horelo štrnásť poschodí, mŕtvych v troskách našli drony. Pozrite si, ako vyzerá bytový dom po požiari

23.2.2024 09:40 , Aktualizované: 23.2.2024 21:38

Španielska polícia našla vo vnútri budovy, ktorú vo štvrtok vo Valencii na juhovýchode Španielska zničil rozsiahly požiar, desať mŕtvych tiel. Uviedla to v piatok zástupkyňa španielskych úradov Pilar Bernabéová. Predtým úrady informovali o štyroch mŕtvych a 14 nezvestných, píšu agentúry AFP a Reuters.

Domov ľudí v troskách

Požiar prepukol vo štvrtok okolo 17:30 a plamene kvôli silnému vetru rýchlo, zhruba za pol hodinu, zachvátili celú budovu, ktorá má dve časti. Druhá časť bytového komplexu, postaveného v roku 2008, má 12 poschodí. Podľa El País je v dome 138 bytov, ktoré mohlo obývať až 450 ľudí.

Pri štvrtkovom požiari bolo niekoľko ľudí zranených. Predseda regionálnej valencijskej vlády Carlos Mazón v piatok uviedol, že bolo ošetrených 15 ľudí, z toho šesť zostáva v nemocnici. Medzi zranenými je aj päť hasičov. "Ide o popáleniny, zlomeniny rúk, nikto nie je v ohrození života," dodal Mazón.

Príčinu nepoznajú

Príčina požiaru nie je známa, vypukol na siedmom poschodí, podľa niektorých médií vo štvrtom. Podľa expertov, ktorých citujú španielske médiá, prispel k jeho rýchlemu šíreniu materiál použitý na fasáde. Išlo o dvojité hliníkové dosky s polyuretánovou živicou, ktorá funguje ako izolácia, ale je veľmi horľavá, povedal denníku El País inžinier David Higuera.

"Nemôžem pochopiť, že sa niečo také môže stať v roku 2024, že budova zhorí takto rýchlo... so všetkou tou technológiou, čo máme... Je to tragédia obrovských rozmerov," citoval El País jedného z ľudí, ktorí hasenie požiarov vo štvrtok sledovali z diaľky.

"Pochopil by som to v 80. rokoch, ale teraz?" čudoval sa Juan Luis López, ktorý má v blízkosti nešťastia baletnú školu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok