Explózia v Newyorskom Manhattane je teroristický čin, vyhlásil guvernér

TA3 TASR
18.9.2016 07:27

Explóziu v Newyorskom Manhattane, označili úrady za teroristický čin. Zatiaľ však neexistuje prepojenie na žiadnu teroristickú sieť, a teda ani na Islamský štát. Vyhlásil to guvernér New Yorku Andrew Cuomo.

Úrady únik plynu vylúčili

Veliteľ jednotky protiteroristickej polície New Yorku prostredníctvom siete Twitter potvrdil policajný zásah kvôli výbuchu na rohu Západnej 23. ulice a Šiestej avenue. Niektorí očití svedkovia na sociálnych sieťach napísali, že podľa všetkého explodovala rúrková bomba nastražená v odpadkovom koši.

Podobné zariadenie vybuchlo dopoludnia (miestneho času) aj v štáte New Jersey, a to v odpadkovom koši v blízkosti trate charitatívneho behu na pomoc príslušníkom americkej pechoty a námorníctva.

Explóziu v New Yorku mohlo spôsobiť po domácky zostrojené výbušné zariadenia. Informovala o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na zdroj v polícii.  Oficiálne to zatiaľ nikto nepotvrdili, úrady však už vylúčili, že by výbuch bol nastal v dôsledku úniku zemného plynu.

Ako potvrdilo velenie newyorského hasičského zboru, pri výbuchu bolo zranených 29 ľudí. Ich zranenia nie sú život ohrozujúce. Policajný hovorca J. Peter Donald informoval o niekoľkých zranených a ich prevozoch do nemocnice.

Ďalší podozrivý nález

Na mieste incidentu zasahujú newyorskí hasiči a protiteroristická jednotka polície. Špeciálne policajné jednotky v oblasti pátrajú po prípadnej ďalšej výbušnine.

Neďaleko miesta explózie už policajti našli tlakový hrniec spojený s mobilným telefónom. Polícia vyzvala obyvateľov v okolí podozrivého nálezu, aby sa vzdialili od okien svojich bytov.

Tlakový hrniec, ktorý bol pripojený k elektrickému zdroju a k mobilu, našli vyšetrovatelia po necelých troch hodinách niekoľko blokov ďalej od miesta prvého výbuchu v Chelsea. Podľa spravodajskej stanice Fox News nie je zatiaľ jasné, čo hrniec obsahuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok