Už ste dnes jedli? Poďakujte poľnohospodárom, odkazujú farmári. Chystajú najväčšie protesty v histórii Slovenska, čo ich hnevá?

Ochromená doprava v mestách a na hraniciach. Farmári na štvrtok chystajú najväčšie protesty v histórii Slovenska. Búria sa proti nadmernej administratíve z Bruselu, ale aj lacným potravinám z Ukrajiny.

Farmári organizujú tento týždeň najväčšie poľnohospodárske protesty od vzniku Slovenskej republiky. Pokiaľ ústupky z Bruselu a zo strán vlád konkrétnych krajín neprídu, protesty budú pokračovať. Informovali o tom v utorok organizátori protestov na tlačovej besede.

Budú aj na hraniciach

Na farmárskych protestoch bude vo štvrtok 2200 kusov techniky a 4-tisíc poľnohospodárov v 37 mestách. Plánujú protestovať aj na hraničných priechodoch.

Hraničné protesty budú dva. Hranica bude čiastočne zablokovaná v Holíči, pridajú sa českí aj maďarskí poľnohospodári. A ďalší protest bude v Trstenej s Poliakmi - tam plánujú tiež čiastočne blokovať hranicu.

Farmári uviedli 4 dôvody, pre ktoré protestujú:

1. Menej byrokracie. Poľnohospodári sa cítia ako v digitálnej kazajke, aj napriek elektronickým žiadostiam majú veľa “papierovačiek“.

2. Zelené ciele Európskej komisie. Tie sú podľa nich príliš ambiciózne a neboli s farmármi komunikované.

3. Obchod s tretími krajinami. Farmári chcú, aby poľnohospodári z tretích krajín mali rovnaké podmienky ako oni.

4. Urýchlené vyplatenie priamych platieb za rok 2023. Poľnohospodári vedia, že sa to nedá zo dňa na deň, ale chcú vyplatenie čo najskôr.

Pozrite si reportáž z 19. februára o protestoch farmárov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok