Putin vidí predvolebnú manipuláciu v USA i Rusku

TA3 ČTK
17.9.2016 14:38

Počas ruskej predvolebnej kampani došlo k "pokusom o manipuláciu" s verejnou mienkou. Deň pred nedeľnými parlamentnými voľbami to novinárom povedal ruský prezident Vladimír Putin. Vyjadril sa taktiež k prezidentskej kampani v USA. Podporuje kandidáta, ktorý chce mať s Ruskom priateľské vzťahy.

Nepodporil žiadnu stranu

Putin sa počas návštevy Kirgizska, kde je na summite Spoločenstva nezávislých štátov, vyjadril k volebnej tematike. V domácich parlamentných voľbách podľa agentúry TASS odmietol podporiť konkrétnu stranu. Na druhej strane je však jeho politický program rovnaký ako program predpokladaného víťaza volieb, vládnej strany Jednotné Rusko. Očakáva sa, že strana získa až polovicou všetkých hlasov a obháji si vládnu pozíciu. Putin sa napriek tomu obáva, že do priebehu volieb môžu zasiahnuť predvolebné manipulácie verejnosti, pričom k ich pôvodcom sa bližšie nevyjadril.

Západ pritom vyčíta práve samotnému Putinovi manipuláciu verejnej mienky Rusov prostredníctvom mediálnej propagandy a umlčovania opozičných lídrov.

Trump alebo Clintonová?

Ruský líder sa vyjadril aj k vyhrotenej kampani v USA, v ktorej podľa neho veľmi často zaznievajú odkazy na jeho krajinu. Vyhlásil, že, aj keď dúfa, že ide o odraz rastúceho významu Ruska, ide skôr o manipulatívnu snahu vytvoriť obraz "impéria zla" a presvedčiť o ňom americkú verejnosť.

"Starostlivo sledujeme udalosti v Spojených štátoch a naše sympatie smerujeme k tým, ktorí dávajú verejne najavo snahu budovať s Ruskom vyrovnaný vzťah," povedal Putin.

Pozitívne slová ruskému prezidentovi niekoľkokrát adresoval Trump, zatiaľ čo jeho súperka Hillary Clintonová je k Rusku a politike Putina omnoho viac kritická. Ruský prezident sa vyjadril aj k Ukrajine, pričom povedal, že jeho krajina je pripravená pokračovať v kontaktoch s ukrajinským vedením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok