Kauza Gorila: Prokurátor stiahol obvinenie voči Haščákovi. Nechce benefitovať z premlčania, na prejednaní veci bude trvať

ta3/TASR
19.2.2024 19:57 , Aktualizované: 19.2.2024 21:18

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zrušil uznesenie o vznesení obvinenia v kauze Gorila. Vec vrátil na nové konanie a rozhodnutie vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Stiahnutie obvinenia

"V pondelok (19. februára 2024) bolo obhajcom J. Haščáka doručené uznesenie, v ktorom dozorový prokurátor prípadu uviedol, že sťažnosti obvinených sú dôvodné a ktorým aj preto obvinenie vznesené J. Haščákovi a ďalším šiestim osobám zrušil," napísal vo vyhlásení Škubla.

Zločinecká skupina

Pred 15 mesiacmi vzniesla polícia v kauze Gorila obvinenie siedmim osobám vrátane Jaroslava Haščáka. Vyšetrovateľka Martina Babacsová vtedy ho obvinila zo založenia zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. 

Pozrite si archívne video zo dňa 12. 2. 2024 o tom, že Haščák dal podnet, aby SIS zničila všetky materiály z akcie Gorila, ktoré sú podľa neho nelegálne a musia byť zničené.

Novela Trestného zákona

ÚŠP zároveň vyvrátilo manipulatívne argumenty, iniciované špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Tvrdil, že je Haščák jedným z hlavných beneficientov novelizácie Trestného zákona.

Benefitovať mal z toho, že všetky skutky v Gorile, z ktorých bol donedávna obvinený, premlčali.

"Avšak nie táto novela, ale opakované hrubé prešľapy a diletantizmus vyšetrovania civilnej osoby M. Babacsovej sú dôvodom, že v minulosti súdy a teraz aj dozorujúce orgány konštatujú nezákonnosť takýchto obvinení," obhajuje vo vyhlásení Škubla.

Uplatnenie škody

Haščák zvažuje, že si v dôsledku vyšetrovania Gorily bude uplatňovať náhradu škody voči štátu a podá aj z tohto dôvodu trestné oznámenie pre obzvlášť závažný zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

"Aktuálny procesný vývoj potvrdil, že premlčanie kauzy Gorila a trestného stíhania založeného na zmätočných obvineniach zo strany "civilnej osoby" naozaj nepotrebuje a na prejednaní veci bude trvať," zdôraznil Škubla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok