Zvýši vláda pre štátny rozpočet dane? Minister financií má plán, podľa Viskupiča ide o škodlivú konsolidáciu

Stav našich verejných financií nevyzerá najlepšie, máme vysoký deficit a enormne zadlžený rozpočet. Vláda svojimi prvými krokmi ale ukázala, že vie ďalej dávať. O téme sme sa rozprávali s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a s poslancom Mariánom Viskupičom.

Kamenický a Viskupič
Foto: ta3

Kamenický uviedol, že predali dlhopisy za 550 miliónov eur. Viskupič kritizuje to, že podľa neho sa vláda “snaží plátať diery v rozpočte predajom dlhopisov a mala by skôr šetriť“

Hoci Kamenický povedal, že dopyt bol dvojnásobný, krajiny v dobrom stave majú dopyt 5-,6-,7-,8-násobný, uviedol Viskupič.

Na jednom sa zhodli

Zhodli sa na tom, že Matovičova vláda zlyhala. Ale Viskupič nechápe, prečo v tom súčasná vláda pokračuje. Poslanec SaS tvrdí, že tento rozpočet bude ešte viac deficitný ako ten vlaňajší. 

Kamenický podľa neho síce hovorí, že máme konsolidovať, ale na dôchodky pôjde 830 miliónov. To je nový výdavok, ktorý si Slovensko dnes nemôže dovoliť.

Sociálna poisťovňa je 1,6 miliardy v deficite. “Toto je medzigeneračné vyžieranie,“ okomentoval Viskupič. Platí to aj pre rozhodnutie ohľadom druhého piliera.

Obmedzovanie druhého piliera z 5,5 na 4 percentá nie je podľa Viskupiča konsolidácia. “Možno to pomáha dnes, ale robí to dieru do budúcnosti,“ povedal v ta3,

Viskupič nebude ticho

Kamenický povedal Viskupičovi, že by mal byť radšej ticho a sedieť v kúte, pretože nominant SaS Andrej Juris zareguloval ceny energií na budúci rok za august a september predchádzajúceho roka, kde boli ceny takmer 500 eur za megawatt na hodinu a ceny mali narásť o 120 percent.

Holienčík má plán, aby domácnosti nemuseli doplácať tak, ako to mali byť za nich, tvrdil Kamenický.

Viskupič sa bránil, že by sa im páčilo, kebyže tíško sedia. “Toto je váš pohľad na demokraciu, aby ostatní boli ticho a vy ste mohli vystrájať, to čo vystrájate,“ vyjadril sa.

Dane a konsolidácia

O zvyšovaní daní je predčasné sa baviť, povedal v ta3 Kamenický. Rozpočet vraj robili v strese.

“Konsolidácia vždy bolí občanov. Je však aj škodlivá konsolidácia. To, čo robí pán minister, zvyšovanie príjmov štátneho rozpočtu, zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb, právnických osôb, bankovej dane, to je najviac škodlivé, pretože neefektivita ostáva. Žiadne šetrenie výdavkov nie je a zhoršuje sa konkurencieschopnosť,“ okomentoval Viskupič plán konsolidácie novej vlády.

Kamenický uviedol, že splnili predvolebné sľuby, pomohli v oblastiach, v ktorých sľúbili. Vymenoval hypotéky, energopomoc, trináste dôchodky a to, že na druhej strane konsolidovali dve miliardy. Sú tam dane z tabaku, liehu, ale zobrali aj bankám, o ktorých si myslia, že sú nadpriemerné zisky.

Znížili aj výdavky RTVS a zaviedli nulovú valorizáciu platov štátnych zamestnancov. Na ušetrenie vraj existuje priestor, ale nie je ho dostatok. O dotknutí DPH zatiaľ vo vláde neuvažujú, ale nie je to vylúčené.

Celú Tému dňa si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok