Fico: Summit bol úspešný. Prijali sme deklaráciu, namaľovali mapu

TA3 SITA TASR
16.9.2016 20:28

Bratislavský summit bol úspešný. Povedal to po celodenných rokovaniach Bratislavského summitu na tlačovej besede v Inchebe premiér Robert Fico. Počas summitu 27 lídrov členských štátov EÚ na Bratislavskom hrade lídri namaľovali bratislavskú cestovnú mapu, plán európskych štátov na najbližšie mesiace.

Summit mal byť odpoveďou

„Všetci v EÚ sme presvedčení, že situácia, v ktorej sa nachádza Európa aj po výsledku referenda vo Veľkej Británii, boli dôvodom na to, aby sme sa spoločne v EÚ zamysleli. Summit v Bratislave mal byť prvou odpoveďou a myslím si, že správnou,“ povedal premiér Fico.

Poďakoval predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a predsedovi Európskeho parlamentu Martinovi Schulzovi za konštruktívnu spoluprácu, čo podľa neho potvrdilo, že summit bol zorganizovaný v súčinnosti všetkých orgánov.

„Mali sme diskusiu o stave, v ktorom sa nachádza EÚ. Brali sme do úvahy aj defekty,“ dodal Fico s tým, že i napriek problémom je EÚ najlepší projekt pre Európu. „Sme presvedčení, že sa nedá hodiť „spiatočka“. Prosperita, stabilita a bezpečnosť v Európe sa nedá inak ako cez EÚ garantovať,“ dodal slovenský premiér.

I napriek tomu, že štáty majú rozličné názory, si krajiny myslia, že je správne byť zrozumiteľnejší v plánoch a vo vysvetľovaní zmyslu EÚ pre generácie, ktoré nemajú možnosť porovnávať. „Bola prijatá Bratislavská deklarácia a spoločne sme namaľovali bratislavskú cestovnú mapu, spoločný európsky úmysel hláv štátov, ide o priority na najbližšie mesiace,“ dodal Fico a dodal, že summit bol úspešný.

Milióny sa necítia bezpečne

Predseda Európskej rady Donald Tusk poukázal na to, že milióny Európanov sa dnes necítia bezpečne. "Ľudia majú obavy z toho, čo sa deje, z nedostatočnej kontroly. Obávajú sa migrácie, terorizmu, aj o svoju ekonomickú budúcnosť. Musíme odstrániť nedostatky z minulosti, nebudeme pokračovať tak ako doteraz," zdôraznil.

Európska únia podľa neho už nemôže dopustiť nekontrolovaný príliv utečencov. Mala by sa sústrediť na plnú kontrolu hraníc, pokračovať v spolupráci s Tureckom a západným Balkánom a udržiavať kontakt aj s africkými krajinami. Únia bude podporovať členské štáty v zabezpečovaní ich vnútornej bezpečnosti, zintenzívniť by sa mala výmena informácií medzi krajinami a posilniť európska spolupráca v oblasti vonkajšej bezpečnosti a obrany.

Tusk dodal, že európski lídri chcú zásadne prispieť k zabezpečeniu hranice Bulharska s Tureckom. "Všetky štáty deklarujú Bulharsku podporu pri účinnej ochrane jej hraníc s Tureckom," uviedol s tým, že podpora únie bude spočívať v poskytnutí financií, vyslaní zamestnancov aj potrebného vybavenia.

"Aby sme vytvorili sľubnú európsku budúcnosť, posilníme spoločný trh a zvýšime investície. Chceme udržať naše hodnoty a zabezpečiť budúcnosť pre našich občanov. Dúfam, že bratislavský summit povedie k obnoveniu dôvery v Európsku úniu, aby ľudia verili, že splníme svoje sľuby," povedal Tusk.

Brexit a Slováci?

Rokovania s Veľkou Britániou po referende o vystúpení z EÚ musia viesť k stavu, kedy bude jasné, že sa oplatí byť členom únie, podotkol Fico. "Toto sme schopní dosiahnuť. Na rozdiel od Veľkej Británie vieme, čo chceme. Naše stanovisko je jasné a bude okamžite použité, keď bude aplikovaný článok 50 Lisabonskej zmluvy," povedal Fico s tým, že EÚ chce mať s Veľkou Britániou naďalej dobré vzťahy.

Podľa Fica však odmietame politiku, že si niekto bude vyberať to najlepšie z torty, ktorá je na stole. "Ak niekto má záujem o výhody EÚ, musí garantovať všetky slobody, ktoré sú pre EÚ dôležité," zdôraznil. Slovenský premiér pripomenul, že vo Veľkej Británii pracuje asi 70.000 Slovákov.

"Nemôžem sa zbaviť dojmu, že rokovania o vzájomnom vysporiadaní vzťahov by mohli viesť v budúcnosti k vytvoreniu zamestnancov druhej kategórie. Cítim minimálne za krajiny V4, že toto bude kruciálny bod pre nás pri vyjednávaní. Nemôžeme dovoliť, aby výsledok britského referenda smeroval k tomu, že naši ľudia by mali mať vo Veľkej Británii druhoradé postavenie len preto, aby sa naplnili politické ciele a ambície vyvolané týmto referendom. V tomto bude postoj krajín V4 nekompromisný," uistil.

septeber_0a000002-4212-87ad.jpg

Predseda Európskej rady Donald Tusk podotkol, že brexit nebol hlavnou témou dnešného neformálneho summitu. "Potvrdili sme našu pozíciu, že kým to nebude notifikované, nezačnú žiadne rokovania. Nie je to nič, čo je namierené proti Veľkej Británii. Musíme však chrániť záujmy EÚ. Musíme počkať na formálnu žiadosť o aktivovanie článku 50 Lisabonskej zmluvy," zopakoval Tusk.

Šéf Európskej rady tiež interpretoval odkaz Veľkej Británie, že k aktivácii spomínaného článku nedôjde skôr ako v januári alebo vo februári 2017. "Toto musíme rešpektovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok