V4 chce väčšie právomoci pre štáty aj spoločný postup pri migrantoch

ČTK
16.9.2016 17:34

Európska únia musí čo najrýchlejšie zaistiť bezpečnosť svojich občanov, okrem iného dosiahnutím akcieschopnosti Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže. Zhodli sa na tom predsedovia vlád krajín Vyšehradskej skupiny v rámci summitu Európskej únie v Bratislave.

V4 chce väčšie právomoci pre štáty aj spoločný postup pri migrantoch
SITA/Monika Zaťková

Potreba spolupráce s Tureckom

V spoločnom vyhlásení ďalej hovoria o potrebe posilnenia úlohy národných parlamentov či potrebe úzko spolupracovať s Tureckom a ďalšími neuniovými krajinami pri riešení migračnej krízy. Neformálny summit v Bratislave je podľa premiérov ČR, Maďarska, Poľska a Slovenska začiatkom procesu reflexie EÚ, ktorý by mal viesť k jej efektívnejšiemu a k občanom ústretovejšiemu fungovaniu, najmä v niektorých oblastiach.

Ide predovšetkým o posilňovanie úlohy občanov a štátov v rozhodovacom procese, zachovanie prístupu všetkých členských krajín na všetkých rokovaniach, lepšie zabezpečenie vonkajších hraníc či intenzívnejšia komunikácia s občanmi o výhodách jednotného trhu.

Európa bude podľa vyhlásenia V4 fungovať lepšie a s väčším ohľadom na občanov, ak budú splnené dve podmienky. Jednak ide o dôslednejšie dodržiavanie pravidiel spolupráce medzi jednotlivými inštitúciami EÚ. "Po druhé treba posilniť úlohu národných parlamentov spolu s dôrazom na princípy subsidiarity a proporcionality," uvádza sa vo vyhlásení štyroch krajín.

Flexibilná solidarita

Tieto krajiny sú ostatnými štátmi EÚ dlhodobo vnímané ako odporcovia užšej integrácie Únie či Bruselom stanoveného prerozdeľovania migrantov medzi jednotlivé krajiny. Lídri V4 sa zhodli, že "je potrebné zastaviť počet nelegálnych migrantov", k čomu má prispieť posilnenie ochrany vonkajších hraníc.

Višehrádske štáty vo vyhlásení sľúbili "zvýšiť svoje záväzky a aktívne prispieť k spoločnému úsiliu, čo zahŕňa aj ponuku okamžitej pomoci Bulharsku". Migračná politika by mala byť založená na "flexibilnej solidarite", ktorá necháva rozhodovanie o ich konkrétnych príspevkoch na samotných štátoch. EÚ by podľa V4 mala konať jednotne vo vzťahu k nestabilným štátom za južnými a východnými úniovými hranicami.

Višehrádske štáty sú pripravené prispieť aj k navýšeniu výdavkov na pohraničnú agentúru Frontex, ktorej fungovanie chcú zefektívniť. Ďalšie rezervy v bezpečnostnej oblasti vidia premiéri V4 v otázkach prepojenia IT systémov a cezhraničnej výmeny dát, ktorých zlepšené fungovanie by mohlo viesť k účinnejšej kontrole hraníc.

Za zásadný prínos EÚ pre občanov označujú višehrádski premiéri jednotný trh vrátane pohybu osôb, ktorý však podľa nich veľa ľudí berie za samozrejmosť a neuvedomuje si jeho spätosť s členstvom v EÚ. V4 preto vyzvala k zlepšeniu komunikácie s občanmi v tejto veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok